Republikanernas kandidat i det amerikanska presidentvalet, Donald Trump, vid sitt linjetal i Arizona. Foto: TT

Trumps linjetal i Arizona: Invandring största utmaningen

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha skjutit upp sitt stora tal om immigration i en dryg vecka kom slutligen besked i natt. Om Donald Trump blir president kommer han att bygga en mur, skicka notan till Mexiko och se till att majoriteten av USA:s elva miljoner illegala invandrare åker tillbaka till sina respektive hemländer.

– Det kommer inte att bli någon amnesti, sa han.

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump klev upp på podiet i Phoenix, Arizona en dryg halvtimme efter utsatt tid. När han väl stod där stannade han kvar i en timme och 13 minuter, under vilken han presenterade en tiostegsplan för hur han ska hantera illegal invandring i landet.

Punkt ett var tydlig: Blir han president kommer han dag ett ge en order att bygga en mur, som ska vara ”ogenomtränglig”. Han berättade att muren skulle vara kostnadseffektiv, med sensorer både över och under mark, med utsiktstorn. Dessutom, sa han, ska Mexiko betala bygget.

– De vet inte om det än, men de kommer att göra det, sa han.

Vill stoppa all invandring från Syrien

Trump berättade också att han kommer att stoppa all invandring från ett antal länder, bland annat Syrien och Libyen.

– Vi har tiotusentals som kommer hit från Syrien och vi har ingen aning om vilka de är, sa han.

Trump sa också att han vill anställa 5000 flera gränspoliser och införa en ideologisk screening, att människor som kommer till USA från till exempel Afghanistan, ofta är vänligt inställda till bland annat hedersmord.

Trump beskrev hur alla människor som vill in i landet skulle få svara på frågor om sin inställning till hedersmord, till homosexualitet och till radikal islamism, innan de skulle kunna få visum.

– Vi ska bara släppa in de som delar amerikanska värderingar och som älskar det amerikanska folket, sa han.

Bjöd upp ”änglamammor”

Att göra allt detta skulle enligt Donald Trump bara ta ”några månader” men ”göra mer för landet än vad existerande lagar gjort på femtio år”.

Trump avslutade sitt tal med att bjuda in ett tiotal så kallade änglamammor på scen, personer vars närstående dödats av illegala invandrare.

Talet i Phoenix hölls bara timmar efter att Trump lämnade Mexico City där han varit på blixtvisit hos Mexikos president Enrique Peña Nieto.

De båda samtalade i drygt en timme innan de höll en gemensam presskonferens där Trump kallade Peña Nieto en ”vän” och räknade upp fem områden för samarbete: illegal invandring, gränssäkerhet, droghandel, NAFTA och företagsflykt.

Clinton kommenterade Trumps resa

Peña Nieto sa att avsikten med inbjudan var att de båda skulle träffa varandra och lära känna varandra bättre och att han även hoppades att Clinton skulle acceptera hans inbjudan, vilket hon ännu inte gjort.

Däremot kommenterade Clinton, under ett av sina kampanjtal, Trumps resa igår:

– Det krävs mer för att kompensera för ett års förolämpningar och insinuationer än att en grannvisit på några timmar och sedan flyga hem igen, sa hon.

Fakta: Huvudpunkter i Trumps tal

Om Donald Trump blir vald till USA:s president lovade han under sitt linjetal, rörande invandringsfrågan, flera åtgärder.

  •  Han kommer att tredubbla antalet immigrations- och tulltjänstemän.
  •  En specialstyrka med uppgift att kartlägga illegala invandrare ska bildas.
  •  USA kommer inte att ge visum till medborgare från länder ”där adekvata kontroller inte sker”.
  •  Han vill ålägga ”ideologisk certifiering” för invandrare som försöker komma in i USA.
  •  Invandring från vissa områden eller länder till USA kommer att stoppas. Särskilt fokus kommer att läggas på Syrien och Libyen.
  •  Illegala invandrare kan inte ansöka om medborgarskap utan måste återvända till sina hemländer och ansöka om att komma tillbaka på legal väg. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.