Madeleine Westerhout är den senaste av president Trumps nära medarbetare som blivit avskedad från Vita husets kansli med omedelbar verkan. Foto: Carolyn Kaster/AP/TT, Wikimedia

Trumps assistent sparkas för läckor om familjen

Uppdaterad
Publicerad

En av president Trumps närmaste medarbetare, Madeleine Westerhout, har med omedelbar verkan fått lämna sin tjänst som presidentens personliga assistent. Hon har läckt uppgifter om familjen, enligt källor i amerikanska medier.

Madeleine Westerhout är en av de få medarbetare som arbetat i Vita huset ända sedan Donald Trump tillträdde som president 2017. Hon har varit en nyckelperson som hans personliga assistent, men får nu plötsligt sparken. Enligt medieuppgifter är hon inte välkommen tillbaka till jobbet.

Enligt New York Times har hon yttrat sig om presidentens familj vid en middag med journalister utan att försäkra sig om att samtalet var ”off the record”, vilket är ett vedertaget sätt att markera att uppgifterna inte får citeras, utan ska betraktas som bakgrundsinformation.

Jobbade för Republikanska partiet

Westerhout, född 1990 med en statsvetarutbildning i Kalifornien bakom sig, började tidigt arbeta för det Republikanska partiet i Washington DC. 2012 deltog hon i Mitt Romneys kampanj. I Donald Trumps team fick Westerhout en särskild status som presidentens närmaste assistent.

Enligt källor i Politico ska hon den senaste tiden ha försökt att utöka sitt ansvarsområde, vilket väckt irritation bland nära medarbetare till presidenten.

Andra sparkade medarbetare

Det väckte stort uppseende när pressekreteraren Sean Spicer lämnade sitt jobb efter ett halvår på posten. I en intervju med SVT Nyheters USA-korrespondent Carina Bergfeldt kommenterar han presidentens förhållande till medierna. Även stabschefen Reince Priebus fick avgå efter kort tid, liksom den nytillträdde kommunikationschefen Anthony Scaramucci.

Det finns ännu ingen officiell kommentar till Madeleine Westerhouts avsked.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.