Donald Trump får inte igenom sitt senaste sjukvårdsförslaget i senaten. Foto: AFP/TT

Trumps sjukvårdsförslag nådde inte omröstning

Publicerad

Donald Trump misslyckas på nytt. Presidenten får inte igenom det senaste sjukvårdsförslaget i senaten. Förslaget dog redan innan det lades fram för omröstning.
– Vi fick slut på tid, säger den republikanske senatorn Ron Johnson.

En efter en har republikaner i den amerikanska senaten vacklat om sitt stöd. John McCain, Rand Paul och Susan Collins är bara några namn som droppat av.

På tisdagen blev det klart att Republikanerna inte ens kommer att lägga fram sitt förslag på att reformera sjukförsäkringssystemet och riva upp Obamacare. Röstningen var tänkt att ske i veckan.

”Inte rättvis”

”Det här är fel sätt att ta sig an en så viktig och komplicerad fråga som måste behandlas eftertänksamt och rättvist för alla amerikaner”, skriver senator Susan Collins i ett uttalande.

Stora nedskärningar i Medicaid, sjukförsäkringen för låginkomsttagare, var huvudorsaken till att även Collins bestämde sig för att säga nej.

För att förslaget skulle få ett ja i senaten krävdes en majoritet av de 100 rösterna. Republikanerna har 52 platser. Om röstningen sker efter den 30 september krävs en majoritet med 60 röster eftersom förslaget då inte kopplas som ett tillägg till budgeten.

Presidenten ringde

Sjukförslaget släpptes även under måndagen i en omarbetad version som innehöll mer pengar till delstaten Maine, som Collins representerar. Men det hjälpte inte för att locka över Collins till ja-sidan, något som Vita huset lobbade hårt för.

– Presidenten ringde mig i dag, vicepresidenten ringde i helgen. Hälsominister Price har ringt mig. Det är förmodligen färre som inte har ringt mig, säger Susan Collins.

20 miljoner människor

I sju år har Republikanerna arbetat för att göra sig av med förre presidenten Barack Obamas sjukvårdslag, en reform som har gett 20 miljoner fler amerikaner rätt till sjukförsäkring.

Obamacare, som ”The Patient Protection and Affordable Care Act” kallas, antogs av kongressen i mars 2010 efter en bitter politisk strid. Republikanerna anser att sjukvårdslagen är ett obefogat och alltför kostsamt intrång från regeringshåll i det amerikanska sjukvårdssystemet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer