President Trumps son, Donald Trump Jr, har erkänt kontakter med Wikileaks under presidentkampanjen. Foto: TT

Trumps son i kontakt med Wikileaks i valkampanjen

Uppdaterad
Publicerad

Presidentens son Donald Trump Jr kommunicerade med organisationen Wikileaks under slutskedet av den amerikanska presidentvalskampanjen 2016. Wikileaks erbjöd honom samarbete och bad om stöd mot Sverige.

Det är tidningen The Atlantic som publicerat hela konversationen mellan presidentens son och kampanjmedarbetare, Donald Trump Jr och organisationen Wikileaks, under valrörelsen från september och oktober 2016.

Wikileaks hade då börjat publicera mejl som hackats från det Demokratiska partiet och uppmanade Donald Trump Jr att sprida länken till databasen där mailen av Hillary Clintons kampanjchef fanns.

Trump och Ryssland

Sprida länk

Wikileaks twittrade till Trump Jr att de rekommenderar att hans pappa ska sprida länken till databasen, där ”det finns många bra stories som pressen missat och som vi är säkra på att några av era följare kommer att hitta.”

Trump Jr svarade inte men hänvisade två dagar senare till databasen och uppmuntrade ”de som har tid att läsa allt om korruptionen och hyckleriet” som avslöjades i mailen av Wikileaks.

Erkänt kontakter

Presidentens son har erkänt kontakterna med Wikileaks och har överlämnat sina twittermeddelanden fram till den 12 oktober 2016 till kongressens utredningar om Trumpkampanjens eventuella samarbete med Ryssland i syfte att påverka presidentvalet till sin fördel.

På själva valdagen, den 8 november 2016, twittrade Wikileaks att Trump Jr skulle föreslå sin pappa att ifrågasätta resultatet och skylla förlusten på medierna, om han inte vann valet.

Stöd mot Sverige

I december bad Wikileaks Trumps son om stöd för sina juridiska konflikter med regeringarna i Sverige, Storbritannien och Australien.

Wikileaks twittrade till Trump Jr att det ”vore enkelt och hjälpsamt av din pappa att föreslå att Australien utser Assange till ambassadör i DC”. (Washington, DC, red.anm.)

Wikileaks tillade att ”det skulle sända de rätta signalerna till Australien, Storbritannien och Sverige att börja följa lagen och sluta att tänja på den för att ställa sig in hos Clintons.”

Assange instängd sedan 2012

Grundaren av Wikileaks, Australiern Julian Assange, var misstänkt för sexualbrott i Sverige men förundersökningen om våldtäkt lades ner i maj i år. Assange har, sedan han begärts utlämnad från Storbritannien 2012, suttit instängd i Ecuadors ambassad i London.

Amerikanska underrättelsetjänster misstänker att Ryssland försåg Wikileaks med information som hackats från det Demokratiska partiet.

Möte med rysk advokat

Donald Trump Jr är föremål för utredning av den särskilde åklagaren, Robert Mueller. Det gäller ett möte i juni 2016 med den ryska advokaten, Natalia Veselnitskaja då hon påstås ha erbjudit honom information som skulle skada Hillary Clinton.

Detta förnekas av både Veselnitskaja och av Donald Trump Jr.

Washington Post hävdar i en granskning att det står klart att medlemmar ur Donald Trumps stab interagerade med ryssar vid minst 30 tillfällen under kampanjen, däribland 19 direkta möten med ryska företrädare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Ryssland

Mer i ämnet