Ross uppgav inte vad USA ville ha för eftergifter från EU:s sida för att eventuellt häva stål- och aluminiumtullarna. Foto: TT

USA inför tullar på stål och aluminiumvaror från EU

Uppdaterad
Publicerad

USA:s handelsminister Wilbur Ross bekräftade i dag vid en presskonferens att man kommer att införa tullar på stål- och aluminiumvaror från EU. EU-kommissionen kommer svara med motåtgärder omgående, enligt ordföranden Jean-Claude Juncker.

Avgifterna kommer att bli 25 procent på stål och 10 procent på aluminium.

Tullarna införs även på varor som importeras från Mexiko och Kanada, som liksom EU har haft undantag från ståltullarna sedan mars.

-Vi ser fram emot fortsatta förhandlingar, både med Kanada och Mexiko å ena sidan, och med EU, för det är andra frågor som vi också måste få lösta, säger Wilbur Ross på en presskonferens enligt Reuters.

Tullarnyheten presenterades av USA:s handelsminister Wilbur Ross under torsdagen. Foto: TT

Ross uppgav inte vad USA ville ha för eftergifter från EU:s sida för att eventuellt häva stål- och aluminiumtullarna.

Tullbeskedet kommer dessutom bara några dagar efter det att USA:s president Donald Trump beslutat om en utredning av liknande tullar på bilar och lastbilar från EU.

Planerar vidta åtgärder

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker säger att det ”är en mörk dag för världshandeln”.

-Fullständigt oacceptabelt, säger Jean Claude Juncker i en kommentar.

Enligt Juncker planerar EU att inom de närmaste timmarna att vidta åtgärder.

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström säger att EU-kommissionen kommer att anmäla USA:s stål- och aluminiumtullar till WTO, då de uppenbart står i strid med internationella handelsregler.

Dessutom utlovar hon motåtgärder och skyddstullar för att inte EU:s stål- och aliminumtillverkare ska drabbas.

Mexiko har besvarat med att införa liknande tullar på stål- och jordbruksprodukter från USA.

Har lovat slå tillbaka mot USA

Handelsrepresentanter från Washington och Bryssel har den senaste tiden försökt hitta en lösning, med exempelvis importkvoter, som skulle kunna övertyga USA:s president Donald Trump att förlänga det tillfälliga undantaget från tullar på aluminium och stål.

EU har lovat att slå tillbaka mot USA om undantaget tas bort, och införa tullar på amerikanska varor, bland annat Harley Davidson-motorcyklar, jeans och jordnötssmör.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s nya tullar

Mer i ämnet