Den vägde nästan två kilo är den största vita tryffel som har hittats. Foto: TT

Tryffel för en halv miljon

Uppdaterad
Publicerad

Säljarna hade hoppats på 7,5 miljoner kronor. Gourmeten – eller kanske gourmanden? – från Taiwan gjorde således ett riktigt fynd när världens största vita tryffel ropades in på auktion för motsvarande 460.000 kronor.

Albatryffeln vägde närmare 1,9 kilo när den grävdes upp förra veckan i italienska Umbrien, vilket gör det till världens största hittills kända vita tryffel. Chefen för företaget Sabatino, som sålde tryffeln på Sotheby's i New York, sade i en intervju tidigare i veckan att han hoppades på sjusiffrigt.

– Jag har sagt till alla att jag vill ha en miljon dollar, sade Federico Balestra och lade till att tryffeln är tillräckligt stor för att räcka till middag för 300-400 finsmakare.

Enligt medieuppgifter är jättetryffeln, något mindre än en amerikansk fotboll, ungefär dubbelt så stor som den tidigare rekordhållaren. Tryffelpengarna ska skänkas till välgörenhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.