Foto från den chilenska militärbasen Bernardo O'Higgins, en av baserna som utrymdes efter tsunamilarmet. Basen ligger på Antarktiska halvön, omkring tio mil söder om Eduardo Frei. Foto: Chilenska armén

Tsunamilarm skrämde chilenare

Uppdaterad
Publicerad

Chilenska myndigheter varnade i natt för en möjlig tsunami efter en kraftig jordbävning i närheten av en forskningsstation i Antarktis. Ett varningsmeddelande gick ut till mobiltelefoner i hela landet, vilket man senare bad om ursäkt för.

– Vi vill lugna befolkningen och meddela att det inte är nödvändigt att utrymma i hela det nationella territoriet, bara vid basen i Antarktis, sade Miguel Ortiz vid katastrofmyndigheten Onemi enligt nyhetsbyrån Reuters.

Då hade redan invånarna i kuststäder som Valparaiso och La Serena börjat lämna områden närmast kusten. Att meddelandet gick ut i hela landet berodde på ett tekniskt fel, enligt Ortiz.

Forskningsstation utrymd

Jordbävningen inträffade kl 20.36 lokal tid och hade enligt inrikesdepartementet en magnitud på 7,1. Epicentrum låg drygt 20 mil öster om forskningstationen och flygbasen Eduardo Frei, som ligger på en ö norr om spetsen på Antarktiska halvön.

80 personer evakuerades från Eduardo Frei och ytterligare 55 från åtta andra baser i närheten, uppger Reuters. Tsunamivarningen hävdes senare.

Ytterligare en jordbävning inträffade bara en halvtimme efter den första, samtidigt som de onödiga evakueringarna pågick på fastlandet. Skalvet uppmättes till magnituden 5,6 och hade sitt epicentrum vid gränsen till Argentina, tre mil öster om huvudstaden Santiago.

Inga skador har rapporterats efter någon av jordbävningarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer