Två personer tittar på pelaren av aska och rök som stiger mot himlen från vulkanen Taal utanför Filippinernas huvudstad Manila. Foto: Aaron Favila / AP Photo

Tsunamivarning efter vulkanutbrott i Filippinerna

Uppdaterad
Publicerad

En 1 000 meter hög askpelare steg mot himlen efter att vulkanen Taal i Filippinerna fick ett utbrott på söndagen. Det seismologiska institutet i Filippinerna utfärdade en ”vulkanisk tsunamivarning” och flygtrafiken vid Manilas internationella flygplats ställdes in.

Det var på söndagen som vulkanen Taal, belägen cirka 6 mil söder om Filippinernas huvudstad Manila, började skaka och kasta ur sig aska och rök. Det kan tolkas som att ett större utbrott är på gång de närmaste veckorna, skriver TT.

Myndigheterna har evakuerat tusentals människor som bor i närheten av vulkanen.

”Vulkanisk tsunami”

Vibrationerna kändes i flera närliggande byar, skriver The New York Times. Tidningen skriver även att The Philippine Institute of Volcanology and Seismology varnar för att utbrottet kan leda till en ”vulkanisk tsumani” och råder boende i närheten att iaktta försiktighet vid sjön som omger vulkanen.

”Flygtrafiken vid Ninoy Aquinos internationella flygplats har tillfälligtvis ställts in på grund av vulkanisk aska från Taals utbrott”, skriver flygplatsledningen på Twitter. Resenärer ombeds kontakta sina flygbolag för ombokningar.

Populärt turistmål

Taal är ett populärt turistmål på grund av dess vackra läge mitt i en sjö som har bildats vid tidigare utbrott, men de flesta väljer att titta på vulkanen på håll från andra sidan sjön. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.