Foto: TT

Tucan fick ny näbb med hjälp av 3D-skrivare

Uppdaterad
Publicerad

Tucanen Grecia från Costa Rica kan återigen äta tack vare en näbbprotes som tillverkats av en 3D-skrivare.

Det var förra året som några lokala bönder hittade Grecia med överdelen av sin näbb söndertrasad. Fågeln fördes då till en djurpark i Alajuela på Costa Rica, skriver Dallas Morning News.

– Vi märkte att han kämpade för sitt liv och att han var en stark fågel, säger Ronal Sibaja, chef för djurskyddet på djurparken ZooAve dit Grecia togs.

– Efter några dagar kom vi på idén att tillverka en protes, vilket drog igång en kejdereaktion i hela landet. Många företag involverades och började erbjuda sin hjälp och ge oss råd, vilket ledde fram till slutprodukten som är protesen, säger han till nyhetsbyrån AP.

En insamling startades av frivilliga på djurparken för att få ihop pengar till en näbbprotes. En konstgjord näbb tillverkades sedan med hjälp av en 3D-skrivare.

Grecia lever nu som en vanlig fågel igen och han kan återigen äta, putsa sig och bada på egen hand, men kommer bo kvar på djurparken.

Det är inte första gången en fågel får en 3D-printad näbbprotes. Ifjol fick en annan tucan, Tieta i Brasilien en ny näbb efter att hon förlorat stora delar av sin övernäbb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.