Miljöminister Lena Ek (C)

Tuff strid om klimatskador

Publicerad

Förhandlingarna om ersättning för klimatskador till de fattiga länderna har blivit en av de stora stridsfrågorna i Warsawa. Den svenska miljöministern Lena Ek (C) har hamnat mitt i stormens öga.

Klimatförhandlingarna sker i skuggan av orkankatastrofen i Fillippinerna. Orkanen Haiyan visade för delegaterna att klimatförändringarna redan är här. Frågan om ersättning för klimatskador hamnade då högt på agendan på toppmötet.

Utvecklingsländerna säger att det inte räcker med ekonomisk hjälp för att minska utsläppen. Det räcker inte heller med hjälp för dem att anpassa och förbereda sig för ett nytt klimat.

Utvecklingsländerna vill nu ha ersättning för de skador som de rika ländernas utsläpp ställer till. Det handlar inte bara om bortblåsta hus utan om sämre skördar, vattenbrist, förstörda korallrev, klimatflyktingar och mycket mer.

Het fråga

Frågan om klimatskador, eller ”loss and damage” som det kallas i förhandlingarna, har blivit en av de hetaste frågorna på Warsawamötet. De fattigaste länderna har hotat att lämna förhandlingarna i den frågan om de inte får gehör för de ekonomiska kraven hos de rika länderna.

– Det här är en röd linje för oss, sa Munjural Khan, talesman för de minst utvecklade länderna (LDC) till The Guardian.

Nära sammanbrott

Rykten under morgonen sa att utvecklingsländerna gjort allvar av hotet och lämnat förhandlingarna om loss and damage, men enligt den svenska delegationen, som var ordförande vid mötet, är det inte sant.

– Nej, de har inte alls lämnat förhandlingarna, men däremot så finns det en alldeles naturlig frustration hos de här länderna som upplever effekterna av växthuseffekten varje dag, säger Lena Ek (C) till SVT.

Skadeståndsansvar?

USA och vissa andra rika länder vill inte bli vad de anser är obegränsat skadeståndsskyldiga, och vill inte ha in frågan i ett klimatavtal 2015. Därför är förhandlingarna låsta. Förhandlingarna lyfts nu upp på ministernivå och Sveriges miljöminister Lena Ek ska nu tillsammans med Sydafrika som ordförande försöka lösa knutarna under de sista tre dagarna.

– Det är en ära att bli tillfrågad om ett sånt här uppdrag, men det är otroligt svårt. Långsiktiga klimatskador är en otroligt svår fråga. Världen har diskuterat det länge utan att komma till något resultat.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.