Demonstranter i Seoul bränner bilder av Nordkoreas ledare Kim Jong Un vid ett möte i mitten av februari. Foto: TT

Tuffare sanktioner väntar Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

Hårdare tag väntas mot Nordkorea när FN:s säkerhetsråd ska rösta för nya sanktioner mot det slutna landet. Samtidigt bojkottar Nordkorea FN:s råd för mänskliga rättigheter framöver, säger utrikesministern Ri Su Yong i ett utspel

Varken Kina eller USA accepterar ett kärnvapenbeväpnat Nordkorea. Nu har de båda länderna enats om ett sanktionsförslag, som ska läggas fram inför FN:s säkerhetsråd, med förhoppningen om att det är kraftfullt nog att hindra upprustningen.

Säkerhetsrådet skulle ha röstat om förslaget på tisdagen, men efter ett önskemål från Ryssland om ytterligare 24 timmar för att sätta sig in i utkastet, sköts omröstningen upp till på onsdag.

Nordkorea-krisen

USA:s FN-ambassadör Samantha Power har tidigare sagt att resolutionen är ”hårdare, mer omfattande” och att FN:s svar är ett av de kraftfullaste på decennier.

”Kan inte fortsätta styra med kärnvapen”

Sanktionerna ska täppa till ett hål i det rådande vapenembargot genom att förbjuda export och import av alla varor som på något sätt kan gynna den nordkoreanska militären.

På tisdagen riktade Sydkoreas president Park Geun-Hye i ett tv-sänt tal kritik mot grannen i norr.

– Låter vi dem vara så kommer de att fortsätta. Nordkorea måste förstå att de inte kan fortsätta styra med hjälp av kärnvapen

Presidentens ton har hårdnat sedan Nordkorea genomförde sitt fjärde kärnvapentest i januari och en robotuppskjutning i februari.

I ett utspel som ytterligare vidgar klyftan mellan Nordkorea och världssamfundet sade utrikesminister Ri Su Yong på tisdagen inför FN:s råd för mänskliga rättigheter att landet bojkottar rådets resolutioner då de används ”i politiska syften”.

Fakta: Nordkorea

  • Nordkorea grundades med sovjetisk hjälp 1948, sedan Korea delats upp i en amerikansk och en sovjetisk ockupationszon efter andra världskriget.
  • Ett inbördeskrig mellan Nord och Syd rasade 1950-53, sedan att nordkoreanska trupper korsat gränsen och gått till anfall.
  • De båda länderna har aldrig slutit fred, utan ett vapenstillestånd råder fortfarande. En fyra kilometer demilitariserad zon skiljer de båda länderna.
  • Den officiella ideologin i enpartistaten Nordkorea hyllar nationellt oberoende och självtillit. I praktiken har det inneburit isolationism, förtryck och svält.
  • Diktatorn Kim Jong-Un tog över ledningen i Nordkorea när fadern Kim Jong-Il dog i december 2011; denne hade i sin tur ärvt makten av sin far Kim Il-Sung.
  • Västvärlden försöker med olika straffåtgärder hindra Nordkorea att utveckla kärnvapen.
  • Nordkorea har en befolkning på omkring 25 miljoner invånare.

Källa: Nationalencyklopedin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet