Demokraternas senatledare Harry Reid (till höger) riktar hård kritik mot FBI-chefen James Comey. Foto: TT

Tung demokrat anklagar FBI-chefen för lagbrott

Uppdaterad
Publicerad

Demokraternas ledare i den amerikanska senaten anklagar nu FBI:s chef James Comey för att ha brutit mot lagen när han i fredags berättade att FBI upptäckt nya mejl som kan ha koppling till härvan med Hillary Clintons privata mejlserver.

Harry Reid, Demokraternas ledare i senaten, menar att FBI-chefen James Comey kan ha brutit mot den så kallade ”Hatch act”, som förbjuder FBI-tjänstemän att i sin myndighetsutövning försöka påverka ett val.

James Comey skrev i ett brev till kongressens ledare att FBI upptäckt nya mejl som eventuellt kunde kopplas till Hillary Clinton, i samband med en utredning av den tidigare kongressledamoten Anthony Weiner.

FBI:s beslut var oväntat och kom med mindre än två veckor kvar till presidentvalet den 8 november. Kritiken mot James Comey har varit massiv.

”Explosiv information”

Nu sällar sig demokraternas ledare i senaten till kritikerna. I ett öppet brev anklagar Harry Reid FBI-chefen för dubbelmoral och för att vilja gynna Donald Trump.

Det som James Comey gjort visar på stor dubbelmoral, menar Reid, eftersom FBI även sitter inne på ”explosiv information” om Republikanernas kandidat Donald Trump.

– Det är tydligt att ni har explosiv information om nära band och samarbete mellan Donald Trump, hans högsta rådgivare, och den ryska regeringen – en utländsk makt som är öppet fientlig till USA. Det amerikanska folket har rätt att ta del av den informationen, säger Harry Reid.

Påstår att FBI-chefen ville gynna Trump

Reid understryker att FBI inte publicerat någon sådan informaton om Donald Trump. Detta står i bjärt kontrast till att FBI-chefen Comey mycket snabbt publicerade brevet om FBI:s utredning av Hillary Clintons e-post, elva dagar före valet, fortsätter Reid.

Han antyder att James Comey medvetet velat släppa informationen före valet för att gynna Republikanernas Donald Trump.

– Den klara dubbelmoral som fastställts av dina handlingar tyder starkt på att din mycket selektiva inställning till offentliggörande av information, tillsammans med din timing, var avsett för framgång eller misslyckande för en partisk kandidat eller politisk grupp.

Processen har börjat

Under natten mot måndagen kom också nyheten att processen med att granska de tusentals nya mejlen har börjat. Justitiedepartementet har fått en fullmakt som tillåter de federala agenterna på FBI att börja söka igenom mejlen, för att se om det finns mejl med avgörande intresse där.

Enligt uppgifter till flera amerikanska medier handlar det om många tusen mejl som har hittats och som det troligen kommer att ta flera veckor att gå igenom – långt efter att det amerikanska presidentvalet är avgjort. Och då är det inte ens säkert att ett enda av mejlen faktiskt har någon avgörande koppling till Hillary Clinton, vilket FBI-chefen redan i sitt brev till kongressen i fredags medgav.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s nye president

Mer i ämnet