Eva Joly vill lösa det juridiska dödläget med Assange Foto: SVT

Tung röst vill lösa Assanges dödläge

Uppdaterad
Publicerad

Den norskfranska EU-politikern och antikorruptionskämpen Eva Joly kom till Stockholm med en lösning på dödläget i fallet Julian Assange. Men varken justitieministern, riksåklagaren eller den ansvariga åklagaren ville träffa henne.

Eva Joly är jurist, specialiserad på ekonomisk brottslighet, och mest känd som undersökningsdomare i korruptionshärvan kring oljebolaget Elf på 1990-talet. Hon anlitades också efter den isländska finanskraschen 2008 och det var där hon träffade Wikileaksgrundaren för första gången 2010.

Sedan juni 2012 åtnjuter Assange politisk asyl på Ecuadors ambassad i London. Som djupt engagerad i fallet var Eva Joly i Stockholm på torsdagen för en rad möten om fallet.

– Lösningen finns inom ambassadens fyra väggar. Och det är möjligt genom det verktyg som heter europeiskt samarbete mellan rätts- och polismyndigheter, säger hon till TT.

”Prestigeskäl”

Eva Joly anser att överåklagare Marianne Ny av prestigeskäl vägrar att förhöra Assange på ambassaden eller via videolänk – idéer som åklagaren tidigare avvisat – och vill att riksåklagare Anders Perklev tar över ärendet.

Frågan om Assanges skuld tar den 70-åriga EU-parlamentarikern för De gröna inte ställning till. Hon menar bara att han, liksom de två kvinnor som anklagat honom för sexbrott, har rätt att få saken prövad inom rimlig tid enligt den europeiska konventionen om mänskliga rättigheter.

Fakta: Processen mot Julian Assange

* I november 2010 efterlystes Assange av Sverige, misstänkt för en våldtäkt, två fall av sexuellt ofredande och ett fall av olaga tvång.

 * Han greps senare i Storbritannien och levde i husarrest med fotboja utanför London.

 * Efter en utdragen juridisk långbänk slog högsta brittiska instans i juni 2012 slutligen fast att Assange ska överlämnas till Sverige.

 * Assange hävdar att han riskerar utlämning från Sverige till USA, och att han där riskerar dödsstraff som spionanklagad.

 * Den 19 juni 2012 tog sig Assange till Ecuadors ambassad i London. Han sökte och fick politisk asyl och har vistats på ambassaden sedan dess.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.