Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anton Sljomenko är en av alla soldater som har stupat under kriget. För tre dagar sedan dödades han av en rysk stridsvagnsgranat. Foto: Salim Alsabbagh/SVT

Tunga förluster för Ukraina – här begravs Anton, 27

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals ukrainska soldater dör varje vecka i de intensiva striderna med Ryssland. SVT Nyheter var på plats när en av dem, 27-åriga Anton Sjlomenko, begravdes i Shyroke.

– Vi kommer sakna honom jättemycket. Vi betalar ett högt pris för vår frihet, säger vännen Maksim Bay.

Anton arbetade på ett gruvföretag men gjorde som många andra och anslöt sig till armén när Ryssland invaderade.

Omkring 100 ukrainska soldater uppges dödas i landet varje dag, men även ryssarna lider stora förluster. Det är samtidigt oklart hur många som dött i kriget hittills.

De hårdaste striderna rasar i öst där de ryska styrkorna både är numerärt och materiellt överlägsna.

– De är modiga hjältar för de dog för Ukraina. Ingen ville dö, alla ville segra, men... Många dör i fiendens artilleribeskjutning. Det är därför vi lider svåra förluster, säger soldaten Victor, stationerad i Kramatorsk, till SVT Nyheter.

Attacker från flera håll

Den ryska armén har gjort stadiga framsteg i östra Ukraina de senaste veckorna. Idag uppges Ryssland kontrollera uppemot 90 procent av Luhanskregionen. Bara i helgen föll två mindre orter i ryssarnas händer.

Den ukrainska armén uppges nu kämpa för att inte helt bli omringade av de ryska styrkorna som sedan en tid tillbaka anfaller från flera olika håll.

Områden som kontrolleras av Ryssland. Karta från den 21 juni. Foto: Grafik: SVT

Ryskt övertag

Framgångarna förklaras bland annat av att man ska ha samlat större delen av sina stridande i regionen, samtidigt som man till skillnad från Ukraina har tillgång till stora mängder artilleri och ammunition.

– Fienden har övertaget både numerärt och vapenmässigt, så situationen är mycket svår. I denna stund pågår avgörande strider med maximal intensitet, sa Ukrainas vice försvarsminister Hanna Maliar under gårdagen, enligt Reuters.

Striden om den viktiga och den till stora delar sönderbombade staden Sievjerodonetsk pågår fortfarande. Det mesta av staden kontrolleras dock av ryssarna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Zelenskyj: ”Vi har tyvärr lidit av smärtsamma förluster” Foto: EBU/Reuters/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer