Foto: AFP/TT

Turista i Nordkorea – inte som vanlig charter

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea är minst sagt ett udda resmål. Här är lite av vad som väntar den som kommer dit.

Du kan inte resa ensam

I Nordkorea måste man resa i grupp, och alla turistturer måste organiseras med hjälp av en statlig turistbyrå.

Friktion

Du kan inte välja vad du ska se

Turister följer en strikt resplan och får bara se det som visas upp. Som turist får man finna sig i att göra som man blir tillsagd, och följa strikta regler om till exempel fotografering.

Du kan bli arresterad

Även om arresteringar av turister är ovanliga så kan det få följder om man bryter mot reglerna. Nyligen arresterades en amerikansk turist efter att han stulit en propaganda-affisch från ett hotell. Han dömdes av Nordkoreas högsta domstol till 15 års fängelse och straffarbete i landet.

Du kan bli fast på hotellet

Man kan som turist inte välja vilket hotell man ska bo på. Och när man väl blivit tilldelad ett hotell så får man inte lämna hotellet för en promenad hur som helst. Undantaget är hotellet Yanggakdo som är beläget på en ö i floden. Där kan man inom mycket snäva gränser gå en kort promenad runt hotellet.

Du bör inte vara journalist

Nordkorea rankas i det absoluta bottenskiktet i världen i fråga om pressfrihet. Alla massmedier är strikt censurerade och används som regimens propagandainstrument. Relativt få utländska journalister tillåts besöka landet och de får inte röra sig fritt. Nyligen bjöds världspressen in för den första partikongressen på 36 år

Andra som har mycket svårt att få visum i Nordkorea är anställda inom den svenska Försvarsmakten, medborgare i Israel eller Sydkorea.

Du kan inte Facebooka

Instagram, Facebook och Twitter? Glöm det. I Nordkorea finns inget internet.

Vad kan du om Nordkorea? Testa dina konskaper i Friktions quiz!

Här kan du se alla avsnitt av Friktion!

Om Friktion

I SVT:s nya utrikesprogram Friktion möter Sverige världen. I reportage och studiosamtal vänder och vrider Friktion på de utrikesfrågor som väcker engagemang och oro. Tisdagar 20.30 i SVT2 och på SVT Play. Diskutera programmet i sociala medier #friktion #svtnyheter. Tisdagen den 17 maj handlar Friktion om Nordkorea.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friktion

Mer i ämnet