Foto: TT

Turistbåt med 170 passagerare har förlist i Colombia

Uppdaterad
Publicerad

En turistbåt med 170 passagerare har sjunkit i sjön El Peñol i Colombia. Ingen av passagerarna bar flytväst, och stort kaos rådde i olyckan som har krävt åtminstone sex liv. 31 människor saknas fortfarande, men kraftiga åskstormar hindrar räddningsarbetet, som skjuts upp till morgonen.

Omedelbart efter olyckan räddades 99 människor. 40 andra lyckades ta sig till land på egen hand och är vid god hälsa, uppger Margarita Moncada, chef för landets katastrofmyndighet.

31 personer saknas fortfarande, men räddningsinsatsen hindras av kraftiga åskstormar. Arbetet har nu skjutits upp och väntas återtas i gryningen, ska president Juan Manuel Santos ha meddelat enligt CNN.

Enligt tidigare uppgifter skulle nio människor ha omkommit i olyckan, men siffran reviderades senare till sex.

”Totalt kaos”

Orsaken till förlisningen är inte känd.

– Den sjönk extremt fort. Allt hände på några minuter. Efter vad vi har sett på videoklipp var båten väldigt nära hamnen. Vi vet inte om det var ett mekaniskt fel, överlastning eller om orsaken till att den sjönk hade med strömmar att göra, berättade Luis Bernardo Morales, som arbetade med räddningsinsatsen.

Enligt den av de överlevande passagerarna, Lorena Salazar, rådde totalt kaos vid olyckstillfället, enligt nyhetssajten al-Jazeera.

– Passagerarna på den första och andra våningen sjönk direkt. Det enda vi kunde göra var att skrika på hjälp – det rådde totalt kaos.

Ingen av passagerarna ska ha burit flytväst.

Foto: SVT

Flygvapnet bistår

Filmsekvenser på sociala medier visar hur turistfärjan, som bestod av däck i flera våningar, sjunker ner under ytan samtidigt som flera fritidsbåtar runt omkring rusar fram för att hjälpa människor ombord.

Colombianska myndigheter hade kallat in landets flygvapen för att bistå i räddningsarbetet.

”Många barn”

En kvinna som överlevde katastrofen säger att de två nedersta våningarna var överfulla med folk, och att det fanns många barn ombord.

– Det började kännas som att båten skulle kapsejsa, säger kvinnan i en tv-intervju.

Vattenreservoaren El Peñol ligger vid den av turister välbesökta staden Guatapé i norra Colombia, knappt sju mil från staden Medellín.

Speciellt vid långhelger som denna kommer många turister till Guatapé. Många kommer för att åka på en- eller tvåtimmarskryssningar på sjön.

Foto: TT

”Svårt att nå”

Medellíns borgmästare Federico Gutiérrez skickar räddningspersonal och dykare till platsen.

– Området är lite svårt att nå och olika räddnings- och akutteam har börjat ansluta, säger han i en radiosändning.

Colombias president Juan Manuel Santos uppger att flygvapnet och andra räddningsinsatser skickas till platsen för att hjälpa till i räddningsarbetet.

”Vi är redo att ge det stöd som krävs”, twittrar han.

Enligt uppgifter från UD:s presstjänst finns i dagsläget inga uppgifter om vare sig omkomna eller skadade svenskar i båtolyckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.