Ett isberg norr om Ilulissat och 200 kilometer norr om polcirkeln, slet sig loss och orsakade en jättevåg utanför Grönlands kust. Foto: Amatörvideo av Jens Möller

Här överraskas turisterna av isvågen

Uppdaterad
Publicerad

Ett isberg norr om Ilulissat och 200 kilometer norr om polcirkeln, slet sig loss och orsakade en stor våg utanför Grönlands kust.

De passagerare som befann sig på en turistbåt överraskades av den jättelika våg som orsakades av det kalvande isberget. 

Inför kameran lossnar en del av isberget och störtar ner i vattnet. Vågen som skapas under isens massa rör sig snabbt mot båten, vars förare försöker ta sig därifrån. Men vågen hinner ikapp och filmaren Jens Möller till synes slås omkull av kraften.

En av passagerarna på båten berättar:

”En turist från Australien uppsökte en släkting till mig och frågade om hon kunde få komma med ut på havet och se glaciärerna. Jag följde med som tolk och som stadsbo är glaciärområdet för mig rena sagolandskapet. Jag var lika mycket turist jag. Landskapet är fantastiskt, men naturen har sina egna lagar. Den dagen kunde ha blivit min sista.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.