”Turkiet använder flyktingar som utpressningsvapen”

Uppdaterad
Publicerad

EU har ingått ett avtal med djävulen och sålt ut sin själ. Det säger Turkietkännaren Halil Karaveli efter att det blivit klart att EU både ger landet pengar och återupptar samtal om ett EU-medlemskap för att Turkiet ska ta hand om flyktingkrisen.

– EU vill stoppa flyktingarna. Vad Turkiet och dess allt mer auktoritäre president Erdogan vill ha genom det här avtalet, det är internationell legitimitet av sin förtryckarregim, vilket han skamligt nog i dag har fått. Det är en skammens dag för Europeiska unionen, säger Halil Karaveli, som är verksam vid Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik.

Han säger att Turkiet använder flyktingsituationen som ett utpressningsvapen mot EU.

– Det var ingen tillfällighet att de här flyktingströmmarna släpptes loss från Turkiet i somras. Det var heller ingen tillfällighet att det skedde samtidigt som Turkiet återstartade sitt krig mot kurderna. Nu låtsas man från EU att man ger pengar för att landet ska bevaka sina gränser, det är struntprat, Turkiet behöver inte hjälp av EU för att bevaka sina gränser.

”Turkiska demokratin slut”

Halil Karaveli påpekar att Turkiet bara för tre dagar sedan grep två journalister för sin rapportering om smugglade vapen till Syrien. I fredags dödades även en kurdisk människorättsaktivist.  

– Vi ska komma ihåg att Erdoğans regim har blivit allt mer auktoritär under de senaste åren och EU har därför frusit relationerna med Turkiet. Nu gör man precis tvärtom, nu omfamnar man Turkiet som har blivit djupt auktoritärt. Den turkiska demokratin är definitivt slut den här veckan. Man kan inte ens låtsas om att Turkiet är en demokrati längre.

”Förtrycket kommer öka”

Trots att både EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, Europeiska rådets ordförande Donald Tusk och Sveriges statsminister Stefan Löfven alla sagt att de är medvetna om Turkiets brister i de mänskliga rättigheterna, menar Halil Karaveli att dagens samarbete kommer försämra situationen ytterligare.

– Nu har den turkiska regimen fått carte blanche, nu har de fått besked från EU: Du kan göra vad du vill, du kan kasta journalister och chefredaktörer i fängelse, du kan förtrycka kurderna och du får ingen bestraffning för detta, du får tvärtom en belöning. Jag befarar att effekten av vad EU nu har gjort är att förtrycket och våldet i Turkiet kommer att eskalera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Agenda

Mer i ämnet