Omärkta gravar på ”Förrädarnas begravningsplats” i östra Istanbul. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kuppmakarna i Turkiet jordfästs på ”Förrädarnas begravningsplats”

Uppdaterad
Publicerad

Här ska kuppmakarna begravas. De militärer som dog under kuppförsöket jordfästs på ”Förrädarnas begravningsplats” utan någon ceremoni. Samtidigt har nästan 50.000 personer i Turkiet fått sina pass indragna.

Kort efter kuppförsöket den 15 juli meddelade myndigheterna att man planerade att göra i ordning en egen begravningsplats för de militärer som stämplas som förrädare. 24 kuppmakare beräknas ha dödats den första natten, skriver nyhetsbyrån AP.

– Må alla förbipasserande förbanna dem och låt dem inte få vila i sina gravar, sade Istanbuls borgmästare Kadir Topbas.

Första graven klar

Nu är den första graven färdigställd på begravningsplatsen, som ligger i hörnet av av en byggnadsarbetsplats för ett nytt hundhärbärge i östra Istanbul.

Byggandet har gått undan. På bara två dagar hade man rest en låg stenmur kring platsen och i måndags sattes en skylt med orden ”Förrädarnas begravningsplats” upp. Samma dag anlände den första kroppen i ambulans.

Myndigheterna har beslutat att de som begravs på platsen inte ska få någon begravningsceremoni. Det har fått kritik från människorättsorganisationen Amnesty.

– Att neka människor religionsutövning och en ordentlig begravning är att förneka människors rättigheter. Under alla normala omständigheter skulle det vara otänkbart, säger Andrew Gardner, Turkietforskare vid Amnestys grupp för internationella rättigheter.

Utrensningarna fortsätter

Samtidigt fortsätter utrensningarna och åtgärderna efter kuppförsöket.

Turkiets inrikesminister meddelade på fredagen att nästan 50.000 personer har fått sina pass indragna, skriver Reuters. Hittills har omkring 16.000 personer gripits, varav cirka 10.000 militärer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Oroligheter i Turkiet

Mer i ämnet