Foto: TT

Turkiet hotar att skicka flyktingar till Europa

Uppdaterad
Publicerad

Erdogan har ilsknat till på Europas hantering av flyktingkrisen. I ett tal i Ankara i dag hotade han med att ”öppna dörrarna” för flyktingarna.

Turkiet är hårt pressat av tiotusentals syriska flyktingar från Aleppo som sökt sig till turkiska gränsen. FN har uppmanat landet att ta hand om flyktingarna vilket fått president Recep Tayyip Erdogan att surna till, skriver Business Insider.

En grekisk nyhetssajt har tidigare rapporterat att Erdogan i november hotade EU-kommissionären Jean-Claude Juncker med att sätta flyktingar på direktbussar till Grekland och Bulgarien.  I ett tal i Ankara i dag bekräftade han uppgifterna.

– Jag är stolt över vad jag sade. Vi har stått upp för Turkiets och flyktingarnas rättigheter. Och vi sade till europeerna: Tyvärr, nu öppnar vi dörrarna och säger ”adjö” till migranterna.

– Det står inte “Idiot” skrivet i våra pannor. Vi kommer att vara tålmodiga men vi kommer att göra vad vi måste. Tro inte att flygplanen och bussarna bara är för syns skull, sade Erdogan.

EU har lovat Turkiet tre miljarder euro i stöd till flyktingkrisen men pengarna har ännu inte överlämnats.

– Vår budget saknar tre miljarder euro, var är de? Det är till flyktingar!, sade Erdogan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.