Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu. Foto: Ali Unal/AP/TT

Turkiet hotar säga upp flyktingavtal

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet kommer att säga upp flyktingöverenskommelsen med EU om inte unionen ger turkiska medborgare visumfrihet senast i oktober, enligt landets utrikesminister.

Regeringen i Ankara har tidigare varnat för att flyktingavtalet mellan Turkiet och EU är i fara om inte turkar får resa in i EU utan visum. Nu har den turkiske utrikesministern Mevlüt Cavusoglu satt en tidsfrist. Senast i oktober ska turkar få rätt att resa fritt till unionen – annars kommer Ankara att säga upp flyktingöverenskommelsen, säger Cavusoglu i en intervju med Frankfurter Allgemeine Zeitung.

– Om det inte blir någon liberalisering av visumreglerna kommer vi att tvingas ta avstånd från överenskommelsen som gjordes 18 mars, säger ministern.

Oroligheter i Turkiet

Beskedet är i linje med EU-kommissionens farhågor. I förra veckan flaggade kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker för att överenskommelsen kan komma att kantra.

– President Erdogan har redan antytt flera gånger att han vill skrota den, sade han till den österrikiska tidningen Kurier.

Relationerna mellan Turkiet och EU har blivit allt mer ansträngda efter den misslyckade statskuppen för drygt två veckor sedan. I kölvattnet av kuppförsöket har omkring 60.000 statligt anställda gripits eller fått sparken i Turkiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Turkiet

Mer i ämnet