Tidigare i år gick turkiska styrkor in i nordvästra Syrien. Nu säger president Erdogan att en ny operation kommer att inledas ”inom några dagar”. Foto: TT arkiv

Turkiet förbereder ny militäroffensiv i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet kommer inom några dagar att inleda en ny militär operation i Syrien. Det säger landets president Erdogan enligt AP.

Enligt AP kommer offensiven att inledas inom några dagar.

Tidigare har turkiska styrkor invaderat delat av nordvästra Syrien. Målet har varit att tränga undan den USA-stödda YPG-milisen, som enligt Turkiet är en terrororganisation nära lierad med det förbjudna inhemska PKK. Men styrkorna gjorde halt vid floden Eufrat, ett beslut som nu kan ändras:

– Vi kommer att inom några dagar inleda operationen att rensa området öster om Eufrat från separatisktiska terrorister, sade Edogan vid ett försvarsindustri-möte i Ankara.

En ny offensiv kan ytterligare försämra natolandet Turkiets relation till USA. Detta eftersom YPG varit en av USA:s främsta allierade i kampen mot terrorrörelsen Islamiska staten (IS).

– Vårt mål är att aldrig skjuta på några amerikanska soldater, säger Erdogan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.