Recep Tayyip Erdogan talade inför turkiska studenter i London på Måndagskvällen. Foto: TT

Turkiet kallar hem ambassadörer efter våldet i Gaza

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet har gått ut med att de kallar hem sin ambassadör från USA som ett svar på att den amerikanska ambassaden i dag invigts i Jerusalem, uppger nyhetsbyrån AP.

Palestinska myndigheter uppger att 55 palestinier skjutits ihjäl av israeliska styrkor och att närmare 800 skottskadats i samband med protester när USA invigde sin nya ambassad i Jerusalem på måndagen.

Efter händelserna kallar Turkiet hem sina ambassadörer i Israel och USA för konsultationer, rapporterar AFP. Detta sedan biträdande premiärminister Bekir Bozdag skrivit på Twitter:

USA flyttade sin israeliska ambassad

”Den amerikanska administrationen är lika ansvarig som den israeliska regeringen för denna massaker”.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan utlyser tre dagars landssorg för de dödade palestinierna, och manar också till en gigantisk protest i Istanbul på fredag.

Hårda ord från Erdogan

I ett tal till turkiska studenter i London, som sändes i turkisk tv, avlossade Erdogan också en bredsida:

– Israel utövar statsterror. Israel är en terrorstat, sade han, och tillade:

– Vad Israel har gjort är ett folkmord. Jag fördömer detta humanitära drama, folkmordet, från vilken sida det må komma, Israel eller USA.

Israels militär försvarar sig med att soldaterna bara öppnar eld för att stoppa människor som försöker forcera gränsen, genomför attacker eller försöker förstöra stängslet vid gränsen. Försvarsminister Avigdor Lieberman säger i ett meddelande riktat till invånarna på Gazaremsan att gränsen ska försvaras med alla medel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA flyttade sin israeliska ambassad

Mer i ämnet