EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Arkivbild. Foto: TT

”Turkiet kan inte bli EU-medlem”

Uppdaterad
Publicerad

Som det ser ut nu kan Turkiet inte bli EU-medlem, sa EU-kommissionens ordförande på torsdagen till tyska TV-kanalen ARD.

Jean-Claude Juncker, kristdemokratisk politiker från Luxemburg och EU-kommissionens ordförande, säger att som det ser ut just nu kan Turkiet inte bli medlem i EU. Han anser att de ännu inte uppfyller alla villkor.

– Turkiet kan inte, i det stadie de är i nu, bli medlem i Europeiska Unionen, säger Jean-Claude Juncker.

Oroligheter i Turkiet

Vidare sade Juncker att det i nuläget vore ett ”allvarligt utrikespolitiskt misstag” om EU i dagsläget skulle skicka signaler om att man vill inkludera Turkiet.

Vill inte avsluta förhandlingarna

Jean-Claude Juncker kritiserade också att man från vissa håll vill återinföra dödsstraff i Turkiet. Samtidigt påpekade hank att det i dagsläget ”inte skulle vara till hjälp” att helt avsluta förhandlingarna med Turkiet om medlemskapet.

Detta kom som en replik på Österrikes förbundkansler Christian Kerns uttalande om att man vill starta en diskussion med EU om att avsluta förhandlingarna med Turkiet och deras EU-medlemsskap.

Antiterrorlagstiftningen missbrukas

EU-kommissionens ordförande underströk samtidigt att EU kommer att stå fast vid denna ståndpunkt.

– Förutsättningar är förutsättningar. Vi kan inte rucka på våra positioner när det gäller frågor om mänskliga rättigheter eller kampen mot antiterrorlagstiftningen.

– Antiterrorlagstiftningen får inte missbrukas för att skicka journalister, akademiker och andra i fängelse. Så går det inte till hos oss, fortsatte Juncker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Turkiet

Mer i ämnet