Foto: TT

Turkiet: Lagförslag om sex med barn antogs

Uppdaterad
Publicerad

Det mycket uppmärksammade lagförslaget om sex mellan vuxna och barn i Turkiet har antagits i den första av två omröstningar i parlamentet. Återigen kommer kritik om att lagen ursäktar våldtäkt mot barn.

Nedanstående är en gammal artikel med uppgifter senare tillbakavisades. Artikeln har fått förnyad spridning på nätet. Här hittar du en senare version där den turkiska författningsdomstolen bemöter uppgifterna.

Enligt lagförslaget ska den som har sex med en minderårig inte åtalas om den sexuella aktiviteten varit utan ”tvång, hot” eller haft ”någon annan begränsning av samtycke” samt om de inblandade gifter sig med varandra. Förslaget, som kommer från det styrande partiet AKP, ska upp i en andra omröstning de närmaste dagarna.

När lagen började diskuteras ledde det till ett infekterat bråk mellan Sverige och Turkiet efter uttalanden av utrikesminister Margot Wallström.

”Benådar dem som våldtagit barn”

Nu sparkar parlamentsledamoten Özgür Özel från det oppositionella partiet CHP bakut:

– AKP driver igenom en text som benådar dem som gifter sig med det barn de våldtagit.

Men justitieminister Bekir Bozdag (AKP) säger att lagförslaget inte handlar om att legalisera våldtäkt. Han säger att lagen är till för dem som har underårig sex med samtycke och som vill gifta sig.

– När sedan ett barn föds av den här icke officiella föreningen varnar läkaren åklagaren och mannen skickas i fängelse, vilket sätter barnet och moden i finansiella svårigheter.

De som försvarat lagen har också pekat på att det finns gränser för hur ungt barnet får vara.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.