Irans president Hassan Rouhani och Turkiets president Tayyip Erdogan varnar för kaos om självständighetsomröstningen inte stoppas. Foto: TT

Turkiet och Iran: ”Kaos om folkomröstningen inte stoppas”

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets president Tayyip Erdogan och Irans president Hassan Rouhani varnar för kaos om självständighetsomröstningen i irakiska Kurdistan inte stoppas. De båda ledarna gjorde uttalandet efter att ha talat i telefon under söndagen.

På måndag håller irakiska Kurdistan val om självständighet, något som inte gillas av grannländerna och nu stiger spänningen i regionen. Den irakiska regeringen manar omvärlden att stoppa sin oljehandel med regionen, enligt Reuters.

Enligt Reuters har den irakiska regeringen i Bagdad bett den regionala regeringen i irakiska Kurdistan att lämna över kontrollen över gränskontroller och flygplatser. 

Kurdernas självständighetskamp

Iran stoppar flyg

Iran har ställt in flyg till och från regionen, på uppfordran av centralregeringen i Bagdad, och landet har även genomfört militärövningar nära den kurdiska gränsen, enligt Al Jazeera.

Under lördagen förlängde de turkiska parlamentet ett mandat som ger landets militär rätt att ingripa i Irak och Syrien. Turkiet har en lång historia av konflikt med den stora kurdiska befolkningen i nordöstra delarna av landet. 

Barzani har omvärlden emot sig

Irakiska Kurdistans president, Massoud Barzani, är fast besluten att hålla folkomröstningen på måndag, trots att nästan samtliga länder i regionen är emot den, även USA som stöttar kurderna och en gång hjälpte dem få ett visst självstyre. 

Israel är det enda landet i regionen som stödjer en kurdisk självständighet. 

Irakiska Kurdistan är en federal region inom Irak och centralregeringen i Bagdad erkänner inte den kurdiska folkomröstningen. Det kurdiska folket har strävat efter en egen stat åtminstone sedan slutet på första världskriget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kurdernas självständighetskamp

Mer i ämnet