Analys: Turkiet riktar en spark mot Europa där det svider som hårdast

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Den turkiska regeringen vet onekligen hur man fångar Europas uppmärksamhet. Efter hoten om att släppa fram en ny flyktingvåg höjer man insatsen ytterligare genom ett utspel att skicka tillbaka IS-terrorister från Europa.

Tomas Thorén

Korrespondent, Turkiet

– Vi är inte ett hotell för andra nationers IS-medlemmar.

Det sa Turkiets inrikesminister Sulyeman Soylu tidigare i veckan.

I dag blev hotet ännu mer konkret när inrikesministern sa att de fruktade jihadisterna ska returneras som ”postpaket” till de länder de kommit ifrån, med start på måndag.

Dragit tillbaka medborgarskap

Beskedet väckte genast bestörtning i Europa. IS-resenärerna är politiskt sprängstoff med kaliber att skapa svår huvudvärk för många regeringar.

Flera europeiska länder har dragit tillbaka deras medborgarskap. Frankrike anklagas till och med för att ha beordrat utomrättsliga avrättningar av egna medborgare som anslutit sig till IS.

Det enda landet i Europa som under organiserade former tagit emot tillfångatagna IS-medlemmar är Kosovo. Knappast för att det var populärt, de kunde helt enkelt inte stå emot trycket från USA.

Naturligtvis är Turkiet väl medvetna om hur känslig frågan är. Det är just därför man använder IS-fångarna som politiska slagträn.

Med Erdogan i spetsen har hot och konfrontation blivit Turkiets diplomatiska standardmetod. Det har kört omvärldens förtroende i botten och gjort Turkiet till en allt mer isolerad nation.

Inte utan framgång

Men det ska också sägas att det som metod inte är utan framgångar, åtminstone för att få sin vilja igenom. Senaste exemplet är Turkiets offensiv i norra Syrien, som tvingade både USA och Ryssland att vika sig för Erdogans krav vid förhandlingsbordet.   

Att mucka gräl med omvärlden, med väst i synnerhet, är också populärt på hemmaplan. Många nationalistiska och konservativa väljare hyllar entusiastiskt den här typen av utspel.

Kanske hoppas Ankara på ett nytt flyktingavtal med bättre villkor för Turkiets del. Kanske hoppas de få Europas till att acceptera Turkiets planer på att repatriera syriska flyktingar till Turkiet-kontrollerade områden i norra Syrien.

Oavsett vad Erdogans och hans regering är ute efter har de nu en ny piska till hands. På måndag får vi se om de är redo att sätta hotet till verket.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.