Turkiet stoppar frivilliggrupper

Publicerad

Turkiet har stoppat 370 frivilliggruppers verksamhet. Bland grupperna som förbjudits finns människorättsgrupper och barnorganisationer. De misstänks ha kopplingar till terrorism, enligt regeringen som vidgar utrensningarna efter kuppförsöket i juli.

– Organisationerna är inte nedlagda, de är avbrutna. Det finns starka bevis för att de är kopplade till terroristorganisationer, säger biträdande premiärminister Numan Kurtulmus.

Över 110.000 människor har blivit avskedade eller avstängda från sina jobb och 37.000 har fängslats för misstänkta band till den USA-baserade predikanten Fethullah Gülen, som anklagas för att ha uppviglat till kuppförsöket. Han nekar till anklagelserna.

President Tayyip Erdogan säger att de exempellösa tillslagen är nödvändiga för att rensa ut infiltratörer som vill störta regeringen ur statliga institutioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.