Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och den turkcypriotiske ledaren Ersin Tatar under en gemensam presskonferens på söndagen. Foto: TT

Turkiet tar ställning för tvåstatslösning på Cypern

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan tar ställning för en tvåstatslösning på Cypern. Han går därmed emot en sedan länge etablerad ambition att skapa en lösning med två regionala styren under en federal ledning på den omtvistade ön.

Erdogans uttalande om en tvåstatslösning kom under ett besök på norra Cypern där han befann sig för att tala på ett 37-årsjubileum för en turkcypriotisk självständighetsförklaring.

Erdogan sa att en tvåstatslösning måste upp på förhandlingsbordet eftersom ön består av ”två olika folk och två olika stater”, rapporterar AP.

”En tvåstatslösning måste diskuteras och förhandlas på grundval av suverän jämlikhet”, sa Erdogan som också anklagade den grekcypriotiska sidan för att sabotera fredssamtalen.

Cypern delades 1974 efter en grekiskstödd statskupp som ledde till att Turkiet invaderade ön. FN-ledda fredssamtal brakade samman sommaren 2017 men väcktes återigen till liv förra året.

Den grekcypriotiska sydliga delen är formellt erkänd som ett land medan den turkcypriotiska delen i norr bara är erkänd som en suverän stat av Turkiet. Den betraktas av Grekland som en ockupation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.