Ömer Çelik, talesman för det ledande partiet i Turkiet, AK, på presskonferensen i Ankara i går. Foto: Reuters

Turkiet: Vi varnade för terroristerna

Uppdaterad
Publicerad

De två förmodade huvudmännen bakom terrordådet i Paris kunde ha stoppats, men varningen passerade obemärkt, hävdar Turkiet. Detta uppger nyhetsbyrån Reuters, som citerar turkiska tidningen Milliyet.

Turkiet grep och fängslade den nu efterspanade Salah Abdeslam när han var på väg att ta sig till Syrien tidigare i år. Därefter deporterade man honom tillbaka till Belgien, och varnade samtidigt Belgien för hans terrorkapacitet. Det sa i går Ömer Çelik, talesman för det ledande partiet i Turkiet, AK.

– Vi skickade allvarliga varningar till Belgien, men myndigheterna där släppte honom fri efter förhör, och därefter kunde han genomföra denna terroristattack.

Dessutom varnade Turkiet ett antal EU-länder för att den andre utpekade huvudmannen, Abdelhamid Abaaoud, som sägs ha varit hjärnan bakom Parisattackerna, var i full färd med att planera ett terrordåd. Varningen ska ha gått till Frankrike, Spanien, Holland och Storbritannien.

– Det här visar tyvärr att när man inte har en gemensam hållning i kampen mot terrorismen, så kanske inte utbytet av underrättelser som dessa uppskattas fullt ut, och då kan terrorister genomföra blodbad som detta, när underrättelserna passerar obemärkt, sa Ömer Çelik till reportrar i Ankara på onsdagen.

Fler varningar

Amerikanska underrättelsetjänster varnade i maj i en rapport för att Islamiska staten (IS) utvecklat möjligheten att utföra den typ av attacker som genomfördes i Paris i fredags, enligt TT.

Dessutom pekades den misstänkta hjärnan bakom attentaten, Abdelhamid Abaaoud, ut som ledarfigur.

I rapporten redogörs för hur belgiska myndigheter i januari utredde ett nätverk av misstänkta terrorister där Abaaoud, som då sägs ha uppehållit sig i Grekland, pekats ut som påstådd ledare.

Lärdomen från den belgiska polisens utredning var, enligt rapporten, att ”gruppen kan ha utvecklat möjligheten att genomföra mer komplexa operationer i väst” än enstaka dåd av ensamma gärningsmän.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordåden i Paris

Mer i ämnet