Turkiska styrkor har flera dagar i rad beskjutit kurdiska styrkor inne i Syrien. Foto: TT

USA kallsinnigt till markinsats i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet ber sina allierade, bland annat USA, om en gemensam markinsats i Syrien för att försöka få stopp på det fem år långa kriget. Det rapporterar Reuters och hänvisar till en högt uppsatt turkisk tjänsteman.

Turkiet vill se en markoperation i Syrien tillsammans med sina allierade för att sätta stopp för det fem år långa inbördeskriget. Men att få med nyckelspelaren USA blir nära nog omöjligt, menar Jan Hallenberg vid Försvarshögskolan.

Turkiet går inte ensamt in i Syrien

– Vi vill se en markoperation med våra internationella allierade, vilket vi försöker lyfta under våra möten, förklarade en högt uppsatt turkisk tjänsteman vid en presskonferens på tisdagen, enligt AFP.

Syrienkriget

– Utan en markoperation är det omöjligt att stoppa striderna i Syrien.

Samtidigt underströk han att Turkiet inte kommer att gå in i grannlandet på egen hand, eller agera mot den USA-ledda koalitionens vilja.

Utspelet kommer efter att Turkiets utrikesminister i helgen sade att landet kan komma att inleda en markinsats tillsammans med Saudiarabien, som tidigare flaggat för att man kan tänka sig att skicka specialstyrkor till Syrien.

USA ovilligt

USA har, förutom att leda koalitionens flygattacker mot Islamiska staten (IS), hittills begränsat sig till att ge visst stöd till vad man ser som moderata rebellgrupper. Att landet skulle skicka egna markstyrkor är i nuläget otänkbart, säger Jan Hallenberg, professor vid Försvarshögskolan.

– Obama har bestämt sig för att USA inte ska blanda sig i inbördeskriget, säger han till TT.

Och en markinsats utan USA skulle inte vara mycket värd, tror Hallenberg.

– Det krävs någon form av politisk lösning. Eller att Ryssland och den syriska regimen segrar. Den andra sidan kan inte segra, de är för svaga. Det skulle kräva ingripanden som jag tror Turkiet och Saudiarabien inte är mäktiga att göra.

Vapenvila hotad

FN-sändebudet Staffan de Mistura har träffat Syriens utrikesminister Walid al-Moualem i Damaskus för att försöka hålla liv i stormakternas planer på en nedtrappning av våldet från och med fredag.

de Mistura hoppas kunna samla de stridande parterna till de fredssamtal som skjutits upp till den 25 februari.

På måndagen genomfördes flera dödliga flygattacker mot sjukhusbyggnader och skolor i norra Syrien.

– Om byggnaderna attackerats medvetet kan det röra sig om krigsbrott, säger Rupert Colville, talesperson för FN:s människorättskommissarie, enligt Reuters.

Ryssland tillbakavisar anklagelser om att landets flygvapen legat bakom attackerna och kallar uppgifterna ”ogrundade anklagelser”, rapporterar AFP.

Kort om Syrienkonflikten

Vad handlar det om?

Regimkritiska protester som inleddes 2011 och som utvecklats till ett inbördeskrig med en rad inblandade parter. Assadregimen, jihadistiska extremistgrupper som IS, en samling syriska rebeller och kurdiska soldater håller olika delar av territoriet.

Vad har kriget fått för konsekvenser?

Över 260 000 syrier har dött i kriget. Miljontals har drivits på flykt, varav många har lämnat landet. Många gör den farliga resan över Medelhavet till Europa.

Hur har världen reagerat?

Iran, Ryssland och libanesiska Hizbollah stöder president Bashar al-Assad. Turkiet, Saudiarabien och Qatar står på den sunnidominerade oppositionens sida, tillsammans med USA, Storbritannien och Frankrike. Hizbollah och Iran har soldater på marken i Syrien, medan en USA-ledd allians och Ryssland genomför flygattacker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet