Hanteringen av det förmodade mordet på journalisten Jamal Khashoggi har blivit en diplomatisk framgång för Turkiets Erdogan. Foto: Ozan Kose/AP

Erdogan: ”Mordet på Khashoggi var planerat”

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan höll under tisdag förmiddag ett tal inför det turkiska parlamentet där han i förväg har utlovat att ge den “nakna sanningen” om den saudiske journalisten Jamal Khashoggis död.- Det var ett planerat mord, säger Erdogan under talet.

Den saudiske journalisten Jamal Khashoggi dog i Saudiarabiens konsulat i Istanbul den andra oktober. Saudiarabien sade till en början att de inte hade något med försvinnandet att göra, men ändrade sig sen och hävdade att han dog av misstag i samband med ett slagsmål inne på konsulatet.

Några detaljer om vad som föranlett bråket, specifik dödsorsak eller vad som hänt med Khashoggis kropp framkommer inte.

Samtidigt menar Turkiet att Khashoggi blev styckad och mördad.

Inför dagens presskonferens lovade Erdogan att ge den “nakna sanningen” kring Khashoggis död.

Planerat mord

Erdogan sade under sitt tal att Khashoggis död var ett planerat mord. Han hävdar att ett team på tre personer från Saudiarabien flög till Istanbul dagen innan mordet, och ska ha besökt konsulatet.

Saudiarabien ska enligt Erdogan ha utfört spaningsuppdrag i ett skogsområde söder om Istanbul. Presidenten vill se att sammanlagt 18 personer ställs inför rätta i Turkiet, skriver nyhetsbyrån AP.

Han menade vidare att Saudiarabien stängde av övervakningskameror inför Khashoggis besök på konsulatet.

”Underkänner Saudiarabiens förklaring”

Turkiets president bekräftade även tidigare läckta uppgifter om att Saudiarabien använt en ”look-alike” som föreställde Khashoggi.

– Erdogan säger att han underkänner Saudiarabiens förklaring där man skyller mordet på enskilda förhörsledare. Han kräver svar på vem som är ansvarig och var kroppen finns, säger SVT:s utrikesreporter Tomas Thorén.

Presidenten underströk att personerna som står bakom mordet ska ställas inför rätta, och kräver svar från den saudiska ledningen.

– På ett sätt kan man säga att Erdogan blåste upp talet innan när han hävdade att han skulle avslöja sanningen bakom Khashoggis död. Däremot skruvar Erdogan upp trycket på Saudiarabien när han säger att han inte godtar att de enbart pekar ut enskilda förhörsledare som skyldiga till mordet, säger Tomas Thorén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.