Foto: AP/TT

Turkiets presidentpalats: 1.150 olagliga rum

Uppdaterad
Publicerad

Presidentpalatsen skulle visa presidentens och Turkiets makt och glans. 1.150 rum har det – och är byggt på ett naturskyddsområde. Nu har Turkiets högsta förvaltningsdomstol förklarat alltsammans för – ett svartbygge.

Den 7 juni är det parlamentsval i Turkiet. Man väntar att det sittande islamistiska AKP kommer att förlora en del. Men Turkiets president Recep Tayyip Erdogan (AKP) hoppas ändå att han kan använda parlamentet för en viktig grundlagsändring.

Hans AKP behöver 367 av parlamentets 550 mandat för detta.

Turkiska valet 2015

Makten ska utvidgas

Han vill att presidentens makt – alltså hans makt – ska utvidgas till någonting à la den franske presidentens makt. Hans mål är att bli kvar vid makten till 2023, då den nuvarande staten Turkiet firar sitt hundraårsjubileum.

Men mitt i denna valkampanj kommer alltså högsta förvaltningsdomstolens kalldusch. En rad turkiska medier har rapporterat om domstolens fällande dom. Den var visserligen väntad men ändå ett streck i räkningen för presidenten mitt i valrörelsen.

Redan tidigare hade en lägre instans förklarat bygget för olagligt. Men Erdogan har känt sig mäktig och har sagt om domen:

– Då får de riva det – om de har den makten.

”Storhetsvansinne”

Det har kallats maktfullkomlighet och kritiker beskyller Erdogan för storhetsvansinne med tanke på presidentpalatsets dimensioner.

Ankaras arkitektkammare har  ifrågasatt bygglovet men fått beskedet att det är en statshemlighet. Arkitekterna har också kritiserat att bygget har överskridit alla ursprungliga kostnadskalkyler.

Palatset har en yta på 210.000 kvadratmeter. Och det har alltså 1.150 rum. Priset: Ja, cirka 5,7 miljarder kronor (siffrorna varierar). Det är skyhögt över de ursprungliga kalkylerna. Marmorn i palatset är särskilt dyrbar, liksom det specialimporterade glaset. Här finns ett antal bilder som visar palatsets enorma omfattning.

3.000 fällda träd – i naturskyddsområde

Palatset är utrustat med en underjordisk flyktgång för presidenten om läget skulle bli kärvt. Det finns skyddsrum som tål angrepp från bomber och kemiska stridsmedel. Plus avlyssningsskyddade rum.

Det finns besvärande detaljer om palatset i Ankara. Till exempel att man tre (3) gånger har måst plantera om de träd som omger byggnaden. Orsak: Man har valt träd som inte tålt Ankaras klimat. De har torkat ut och man har måste börja om från början. Bara detta ska ha kostat tiotals miljoner extra.

Dessutom har man – på ett naturskyddsområde – varit tvungen att fälla 3.000 träd för mastodontbyggnaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turkiska valet 2015

Mer i ämnet