Erdogan och Wallström. Foto: TT

Turkisk protest mot Wallström

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet kallade upp en svensk diplomat för en protest, sedan utrikesminister Margot Wallström (S) kritiserat en ny turkisk sexlag. – Där har man från turkisk sida uttryckt besvikelse över Margot Wallströms tweet, säger Johan Tegel vid UD:s presstjänst.

– Det är skandal att en utrikesminister gör ett sådant Twitter-inlägg, baserat på falska nyheter eller spekulationer, säger Mevlüt Cavusoglu i turkisk tv.

Wallström twittrade i helgen om ett beslut i Turkiets författningsdomstol. Enligt turkiska medier går beslutet ut på att lagen måste göra skillnad på övergrepp mot småbarn och mot tonåringar.

”Barn behöver starkare skydd, inte mindre, mot våld och sexuella övergrepp”, skrev Wallström om beslutet, och kräver att det ändras.

Rättighetsgrupper har tolkat författningsdomstolen som att det nu kan bli lagligt att ha sex med barn så unga som tolv år. Förändringarna träder dock inte i kraft förrän nästa år.

Svensk tjänsteman blev uppkallad

Svenska UD bekräftar att en tjänsteman från den svenska ambassaden i Turkiet, den ställföreträdande ambassadören Hedvig Lohm, har kallats upp för ett möte.

– Det stämmer att vår chargé d'affaries har kallats upp på ett möte på det turkiska utrikesministeriet i dag. Där har man från turkisk sida uttryckt besvikelse över Margot Wallströms tweet, säger Johan Tegel tillförordnad chef vid UD:s presstjänst till SVT nyheter.

– Genom tweeten har hon utryckt en generell oro för domen och vad den kan innebära. Flera människorättsorganisaioner har uppmärksammat detta och ställt sig negativa till utfallet och det har vi förklarat vid tillfället, fortsätter han.

Vad händer nu?

– Vi har en kontinuerlig dialog med Turkiet och relationen mellan våra länder är goda och fortsätter som innan, säger Johan Tegel.

Löfven: ”Ingen anledning att backa”

– Jag tycker det är oroande, säger statsminister Stefan Löfven till TT angående den nya lagen.

– För vår del är det viktigt att ge uttryck för, och det står vi för, att vi behöver stärka barns rättigheter.

Löfven, som för tillfället är i Jordanien, tänker inte kompromissa om sin uppfattning.

– Det finns ingen anledning att backa på en uppfattning om att vi vill förstärka barns rättigheter. Jag menar att det generellt finns en risk att barns rättigheter trycks tillbaka och det är inte framtiden. Barn är barn och de har inte samma möjligheter till att göra val i olika situationer, som äktenskap eller sexuellt umgänge, säger Stefan Löfven.

Samtidigt betonar han att Sverige vill ha en bra dialog med Turkiet.

– Det är viktigt för oss att ha en dialog, men vi måste ge uttryck för det som vi känner starkt för, säger Löfven.

Möte på svenska UD

På måndagseftermiddagen träffade Margot Wallström Turkiets ambassadör i Sverige för ett tidigare inplanerat möte.

Efter mötet med utrikesminister Margot Wallström säger den turkiske ambassadören Kaya Türkmen till TT att relationerna mellan Stockholm och Ankara är ”fortsatt väldigt goda”.

Och på frågan om Wallströms tweet kom upp på mötet svarade han ja. Han uppger också att tweeten var orsaken till att Sveriges chargé d'affaires kallades upp till turkiska UD, men att alltihop handlar om ett missförstånd.

Han framhöll att Wallströms avsikter inte förstods fullt ut i Ankara.

I helgen kallade turkiska UD till sig Österrikes chargé d'affaires för att framföra en protest med anledning av en rubrik på en nyhetsskärm på flygplatsen Wien-Schwechat som löd ”Turkiet tillåter sex med barn under 15 år”.

Syftet med att ha en nedre gräns för sex vid samtycke är att skydda barn från övergrepp, men också att barnens rättigheter, som skolgång och personlig utveckling, inte kränks på grund av en tidig sexuell debut.

Det finns ingen internationellt erkänd lägsta gräns men FN:s barnrättskommitté anser att 13 år är en ”väldigt låg” ålder. I Sverige är gränsen 15 år.

Många av världens länder sätter gränsen mellan 14 och 16 år, medan några länder sätter gränsen vid 18 år.

I vissa länder skiljer sig åldersgränsen vad gäller heterosexuella respektive homosexuella sexuella relationer och mellan flickor och pojkar. I bland är sex inom äktenskapet tillåtet vid en lägre ålder än sex utanför äktenskapet.

Källa: Unicef

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.