Turkiets president Recept Tayyip Erdogan. Till vänster: Framsidan av tisdagens tidningsupplagor. Foto: TT

Turkisk underrättelsetjänst ska utreda dådet i Utrecht

Publicerad

Turkisk underrättelsetjänst kommer att utreda dådet i nederländska Utrecht för att kunna avgöra om det var en terrorattack eller om det är familjerelaterat, säger landets president Recept Tayyip Erdogan till den turkiska tv-kanalen Ülke TV.

Under måndagskvällen grep nederländsk polis tre personer. Förutom den huvudmisstänkte 37-årige mannen med turkiskt ursprung, greps ytterligare två män, 23 och 27 år gamla, rapporterar brittiska BBC.

Enligt källor till den nederländska tidningen AD ska polisen ha kunnat gripa den huvudmisstänkte genom att övervaka hans bankkonto. 37-åringen ska enligt källorna ha fört över pengar via en lånad mobil nära inpå dådet.

De tre som dödades vid attacken var en 19-årig kvinna, samt två män 28 och 49 år gamla, skriver BBC.

Kan finnas andra motiv

Nederländska myndigheter sa under måndagen att man utreder händelsen som en terrorattack, men att man inte ”exkluderar möjligheten att andra motiv kan finnas”, som till exempel något familjerelaterat.

Nu menar Turkiets president att man kommer att hjälpa till med utredningen.

– Vår underrättelsetjänst utreder händelsen och underrättelsechefen meddelade att man kommer att samla all information som finns och återkomma till mig, sa Erdogan till den turkiska tv-kanalen Ülke TV, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Inga kopplingar till offren

Inga direkta kopplingar har hittats mellan 37-åringen och offren, meddelar polisen. Ett brev som har hittats i en flyktbil indikerar dock på att det rör sig om ett terrormotiv. Men polisen lämnar det också öppet för att mannen attackerade en specifik person på spårvagnen, en kvinna, av en annan anledning, rapporterar AFP.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.