Foto: TT

Fler gripanden i Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare nio företrädare för det prokurdiska partiet HDP har gripits i Turkiet, enligt en talesperson för partiet. Samtidigt har nio journalister på den oppositionella tidningen Cumhuriyet häktats.

I går greps ett tiotal parlamentsledamöter från samma parti, bland dem de två ledarna Selahattin Demirtas och Figen Yüksekdag. Orsaken uppges vara att de vägrat vittna om terrorrelaterade brott.

Nu har Demirtas och sju andra parlamentsledamöter förts till ett högsäkerhetsfängelse i staden Edirne i nordvästra Turkiet. Samtidigt har tre av de gripna släppts, men med krav på att de regelbundet anmäler sig till myndigheterna, skriver AP.

Oroligheter i Turkiet

Flera journalister gripna

På lördagen greps ytterligare nio företrädare för det prokurdiska partiet HDP, enligt en talesperson för partiet.

Uppgifterna kom strax efter nyheten om att nio journalister på den oppositionella tidningen Cumhuriyet har häktats av en domstol i Istanbul, enligt nyhetsbyrån Dogan.

Bland journalisterna, som greps tidigare i veckan, finns tidningens chefredaktör Murat Sabuncu, tecknaren Musa Kart och krönikören Kadri Gursel. De anklagas för att ha kopplingar till kurdiska extremister och anhängare till predikanten Fethullah Gülen, som anklagas för det misslyckade kuppförsöket i Turkiet i juli.

En av måltavlorna

Prokurdiska HDP har blivit en av måltavlorna i det hårdföra efterspelet till sommarens kuppförsök. Med hjälp av ett undantagstillstånd har Erdogan slagit brett mot meningsmotståndare – oavsett om de tillhör de utpekade kuppmakarna i Gülenrörelsen eller inte.

HDP-ledarna har figurerat i flera utredningar, men inte gripits tidigare. De anklagas för att ha spridit propaganda för den terrorstämplade kurdiska PKK-gerillan, enligt tv-kanalen NTV. Demirtas anklagas även för att ha uppmanat till våld i samband med protester 2014.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Turkiet

Mer i ämnet