Turkisk polis framför Sveriges konsulat i Istanbul efter en demonstration mot en koranbränning i Stockholm. Foto: TT/Erdem Sahin

Turkiska polischefen: Inga bevis på förestående konsulatdåd i Istanbul

Uppdaterad
Publicerad

Polischefen i Istanbul säger att det inte finns några bevis på förestående terrordåd mot utländska konsulat i staden. Uttalandet kommer sedan flera personer gripits i Istanbul under lördagen efter uppgifter om planerade dåd mot bland annat svenska konsulatet.

– Man kan se detta i ljuset av den konflikt som uppstod mellan Turkiet och de nio länder som varnade sina medborgare för ett förestående terrordåd i Istanbul, säger Tomas Thorén, SVT:s Turkietkorrespondent.

Turkiska myndigheter uppgav under lördagen att 15 personer med kopplingar till IS hade gripits misstänkta för att planera dåd bland annat mot de svenska och nederländska konsulaten.

Även kristna och judiska religiösa mål skulle attackeras, enligt planerna som turkiska polisens antiterrorenhet ska ha avslöjat, enligt den turkiska tidningen Hürriyet.

UD: Tagit del av uppgifterna

Men polisen har inte hunnit någon indikation på ”konkreta hot” mot de målen, uppger Istanbuls polischef i ett skriftligt uttalande på söndagen.

Svenska utrikesdepartementet sa under lördagen att man tagit del av uppgifterna och att de står i kontakt med beskickningarna i Turkiet.

– Vi följer upp uppgifterna, men har inga ytterligare kommentarer i nuläget, sa Ellen Sundberg på UD:s pressjour.

Tidigare i veckan stängde flera länder, däribland USA och Sverige, sina ambassader i Istanbul på grund av en ökad terrorhotbild efter flera koranbränningar i Europa.

Besluten fick den turkiska regeringen att ilskna till och kalla upp nio ambassadörer till utrikesdepartementet. Detta då man såg nedstängningen som en del av ett ”nytt psykologiskt krig” mot Turkiet.

Korrespondenten: ”Uppseendeväckande”

Tomas Thorén, SVT:s Turkietkorrespondent, ser helgens gripanden som ett turkiskt motdrag i ambassadhistorien.

– Genom dessa gripanden framställer sig Turkiet sig som proaktiva och handlingskraftiga. När de kallade upp ambassadörerna anklagade inrikesministern dem för att svartmåla Turkiet och skrämma bort turister. Det här är Turkiets svar på den situationen, säger han.

Enligt Tomas Thorén är det inte ovanligt att turkisk polis griper flera misstänkta IS-terrorister på samma gång. Men att det nu råder olika bud kring vad de faktiskt anklagas för gör att fallet sticker ut.

– Det är uppseendeväckande eftersom de själva säger att det inte finns några bevis för planerad terror. Men inför hemmapubliken sänder det här signalen: ”Vi är på det, vi har koll på det här personerna”, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.