Turkiska stridsflygplan. Foto: TT arkiv

Turkiskt flyganfall mot syrisk gränspostering

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet har genomfört flera flyganfall mot en syrisk militärpostering vid gränsen mellan de två länderna, och dödat minst 17 soldater, enligt Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Det är oklart om de dödade soldaterna ingick i de kurdiska styrkorna eller om de är knutna till den syriska regimen, enligt SOHR. Den statliga syriska nyhetsbyrån Sana rapporterar att tre syriska soldater dödades och sex skadades.

Syriska regimsoldater har posterats ut i kurdiskkontrollerade områden som led i en överenskommelse för att stoppa turkiska offensiver mot de kurdiska styrkorna.

Flyganfallet följde på uppblossade stridigheter under natten mellan turkiska soldater och Syriens demokratiska styrkor (SDF), som domineras av den kurdiska YPG-milisen. Turkiets försvarsdepartement uppger att kurdiska styrkor då anföll inne på turkisk mark och dödade en turkisk soldat, samt att ”13 terrorister” dödats i vedergällningsattacker.

Turkiet har trappat upp attackerna mot kurdiskkontrollerade områden i Syrien sedan i mitten av juli, då ett möte med Ryssland och Iran inte ledde till att Turkiet fick grönt ljus för en ny offensiv mot kurder i Syrien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.