Amerikanska soldater lägger ut concertinatråd vid gränsövergången mot Mexiko i Hidalgo i Texas den 2 november 2018. Foto: USA:s flygvapen/Alexandra MinorVisa alla (3)
Visa alla (3)

Tusentals amerikanska militärer anländer till Mexikogränsen

Publicerad

Amerikanska försvarsmakten har publicerat de första bilderna av de omkring 5 200 soldater som uppges vara på väg till gränsen mot Mexiko. Den militära insatsen mot olaglig migration kan bli lika stor som USA:s militära insats i Afghanistan, skriver Washington Post.

De senaste veckorna har det rapporterats att stora grupper av migranter förflyttar sig i Centralamerika mot USA.

USA:s president Donald Trump har sagt att han vill stoppa de som försöker ta sig in i landet olagligt.

I måndags uppgav försvarshögkvarteret Pentagon att 5 200 amerikanska militärer ska skickas till gränsen mot Mexiko.

Några dagar senare, på onsdagen, meddelade president Trump att USA:s militära styrka på sikt kan uppgå till mellan 10 000 och 15 000 personer.

– Det finns en gräns för hur många en nation kan ta ansvar för i sina samhällen. Varje dag försöker omkring 1 500 och 2 000 personer ta sig över våra gränser olagligt, sade han på torsdagen.

Taggtråd

Nu anländer tusentals militärer till Texas från militärbaser i andra delstater. Det är bland annat arméförband från Fort Campbell och Fort Knox i delstaten Kentucky samt Fort Riely i Kansas.

De drar bland annat taggtråd vid gränsövergångarna.

Soldater drar taggtråd över gränsövergången mellan USA och Mexiko i Hidalgo i Texas den 2 november 2018. Foto: USA:s flygvapen/Alexandra Minor

”Faithful Patriot”

Enligt Washington Post innebär det att den militära insatsen, som benämns ”Operation Faithful Patriot”, på sikt kan bli lika stor som USA:s militära insats i Afghanistan.

Tidningen uppger att kostnaden kan stiga till över 200 miljoner dollar innan 2018 är slut.

Men tidningen skriver också att satsningen är förhållandevis liten jämfört med USA:s årliga försvarsbudget som är 716 miljarder dollar (över 100 svenska försvarsbudgetar).

Migranter från bland annat Honduras uppges vara på väg mot USA. Fotot är från Isla i delstaten Veracruz i Mexiko den 3 november 2018. Foto: Guillermo Arias/AFP

Militanta grupper

Washington Post skriver också att militanta civila grupper söker sig till gränsen.

En av grupperna uppges bestå av omkring 100 personer som säger att de är ”redo att hjälpa till att stoppa migranter”.

– Vi kommer att observera och rapportera och sedan erbjuda stöd så gott vi kan, säger Shannon McGauley, som företräder en av grupperna från Dallas i delstaten Texas, till Washington Post.

Kan ta veckor och månader att nå gränsen

Gruppen befinner sig för närvarande i södra Mexiko i riktning västerut mot Mexiko City. Organisatörerna säger till CNN att de fortfarande inte vet vilken rutt de kommer att ta till den amerikanska gränsen.

Det hänger bland annat på vilka vägar de mexikanska myndigheterna tillåter dem att resa på. Det är också möjligt att gruppen splittras för att pröva olika vägar på egen hand.

Under den vecka som gruppen varit till fots har de avverkat cirka 3-5 mil per dag. Om de rör sig i samma hastighet skulle det ta minst ett par veckor att ta sig till gränsen mot Texas medan den något säkrare rutten till Kalifornien kan ta månader.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer