Ali ligger i sin säng på sjukhuset i Aden. Pojkens vänstra lunga punkterades när splitter från en bomb träffade honom när han vilade i familjens hem. Foto: Niclas Berglund

Tusentals av Jemens barn faller offer för kriget

Uppdaterad
Publicerad

Avdelningarna på Adens sjukhus är fyllda och i alltför många sängar ligger barn. De är krigets offer och bär skottskador från det krig som utlöst världens värsta humanitära katastrof. Fler än 5.000 barn har hittills dött eller skadats i konflikten, enligt FN.

Splittret från granaten trängde in på Alis vänstra sida, punkterade lungan och fastnade nära ryggraden. Nioåringen slåss nu också mot en elak infektion.

– Det rasade strider alldeles i närheten av oss när vi hörde en väldig explosion och våra fönster krossades. Ali låg och sov, men jag förstod direkt att han var träffad, berättar hans mamma Om Ali.

Krisen i Jemen
Ali gråter av smärta när läkaren Tatiana Chiarella gör rent såret och lägger om med nytt förband. Foto: Niclas Berglund

Slåss för sina liv

Det är förvånansvärt tyst där de allra yngsta vårdas. De flesta av barnen har drabbats av splitterskador eller bär skottskador.

Läkare utan gränser är de enda som har lyckats hålla sin verksamhet öppen under hela konflikten och behovet av vård har varit betydligt större än möjligheterna att hjälpa.

I början kom ett par hundra skadade hit varje dag. Nu är det lugnare, men alltfler barn slåss för sina liv på sjukhuset.

– Barnen är oerhört hårt drabbade i det här kriget. Ibland har de trampat på landminor och i andra fall har de skjutits av prickskyttar. Det är en omänsklig situation, som vi inte ser något slut på, berättar läkaren Tatiana Chiarella.

Läkaren Tatiana Chiarella ser till att alla instrument är rena innan hon hjälper Ali med hans skador. Foto: Niclas Berglund

 ”Trodde han var död”

Ali låg hemma i dagar innan någon kunde köra honom de nio timmarna från fronten hit till Aden, genom explosioner och skottlossningar. Så var det för de flesta här. Men många dör också under de svåra transporterna eller tvingas till amputationer efter stora förluster av blod. Ali har haft tur

– Jag är inte rädd av mig, men när jag såg honom ligga där blödandes trodde jag att han var död, säger hans mor.

Finns ingen säkerhet

Här är läkarna vana vid det mesta, men inte vid det här gränslösa våldet. Aden är den stad som har drabbats minst av kriget. Ändå är verkligheten brutal, och någon lösning på konflikten är inte i sikte.

I en av sängarna ligger Hannan. 14-åringen är skjuten i benet.

 – Jag är rädd för att röra mig ute på gatorna. Vad som helst kan hända nu, när kriget rasar. Det finns ingen som helst säkerhet, säger hon.

Efter att såret gjorts rent på Alis vänstra sida, så är pojken ledsen. Det gör ont att byta förband eftersom såret fortfarande är öppet. Foto: Niclas Berglund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Jemen

Mer i ämnet