Tusentals söker efter överlevande efter Tsunamin som tidigare i veckan i drabbade befolkningen i Indonesien. Foto: AFPVisa alla (2)
Visa alla (2)

Tusentals söker efter överlevande i Indonesien

Publicerad

Tusentals soldater, poliser, myndighetsanställda och frivilliga deltar i sökandet efter människor som har överlevt tsunamin i Indonesien. Totalt har 420 människor bekräftats döda samtidigt som flera fortfarande saknas, rapporterar nyhetsbyrån AFP.
Hjälpinsatsen kommer att pågå över julen och fokuserar nu på att ge drabbade tak över huvudet och rent vatten.

Antalet bekräftade dödsfall ökade under tisdagen till 420. Samtidigt saknas fortfarande över 100 människor.

– Nu letar jag efter kroppar som ännu inte hittats. Vi hittade bara en i går och vi letar efter platser där fler kan ligga begravda, säger Asep Sunaria till nyhetsbyråns AFP.

Över 1 000 skadade

Tsunamin, som drog in över stränder i Sundasundet mellan Java och Sumatra i Indonesien före midnatt natten mot söndagen, skadade även över 1 000 människor. Läkare jobbar nu med att vårda dessa samtidigt som hundratals militärer och frivilliga använde maskiner och sina bara händer för att gräva fram eventuella överlevare.  

Läkare och medicinskt material har skickats till det värst drabbade området Banten, där många skadade behöver få ben eller hjärnan opererade.

Risk för ännu en tsunami

De närmaste dagarna kommer den akuta fasen i räddningsarbetet att pågå, men chanserna att hitta överlevande minskar för varje dag.

Samtidigt som räddningsarbetet pågår för fullt finns det risk för ännu en tsunami.

– Rekommendationerna är att man inte ska befinna sig på stränderna och hålla sig undan från kusterna ett tag. Det finns risk för en ny tsunami, säger Sutopo Purwo Nugroho, chef för katastrofmyndigheten under en presskonferens, rapporterar BBC.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer