Foto: TT

Tusentals demonstrerade för pressfrihet i Budapest

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals ungrare demonstrerade i dag för pressfrihet efter förra veckans besked om att den regeringskritiska tidningen Népszabadság stoppade all utgivning. ”Det sker på grund av omfattande förluster”, hävdade den nya ägaren Mediaworks. ”Det är inte sanningen”, hävdade en av tidningens journalister.

”Vi tillåter det inte, vi tillåter det inte”. Det var slagorden som hördes i centrala Budapest på söndagen. Demonstrationen, som arrangerats av medborgargrupper och mindre partier ur oppositionen, hölls för att visa sitt missnöje mot att tidningen Népszabadság läggs ner.

”Orbán utesluter verkligheten”

– Det är tydligt att nedläggningen av Népszabadság handlar om att inte tillåta någon att rapportera om verkligheten, säger oppositionspolitikern Péter Juhász. Orbáns politik idag handlar om att utesluta verkligheten. Det säger han i ett uttalande till nyhetsbyrån AP.

Det var i lördags, för en vecka sedan, som Népszabadság avbröt ”alla aktiviteter”.

Hemsidan slutade att fungera och papperstidningen som var skickad till tryck, kom aldrig ut. Nedstängningen kom efter att Mediaworks, ett företag som anses ligga nära premiärminister Viktor Orbáns högerparti Fidesz, för bara någon månad sedan köpte upp den regeringskritiska tidningen.

Enligt ägarna Mediaworks handlar det rent krasst om ekonomin. 

Väntat tio år på intervju

Det håller EU-parlamentarikern Benedek Jávor inte med om. Han säger att han är trött på att ”vi blir bestulna på vår frihet”.

Demonstranterna håller upp plakat med texten ”Jag är en migrant i mitt eget land. Bojkotta systemet” och flera av dem har ett exemplar av tidningen Népszabadság i handen. En av demonstranterna säger att det kommer att bli hennes barn och barnbarn som får betala förlusterna som landet gör idag.

Miklos Hargitai , en av journalisterna på Népszabadság, säger att tidningen väntat i tio år på att få en intervju med Viktor Orbán.

– I vilket europeiskt land tillåter sig premiärministern att inte ge en intervju till den ledande oppositionella tidningen, frågar han sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer