”Sanchez, avgå” går att utläsa på banderollen som hålls upp över ett hav av spanska flaggor i Madrid. Foto: Pierre-Philippe Marcou/AFP/TT

Tusentals demonstrerar mot premiärminister Pedro Sánchez i Madrid

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals spanjorer demonstrerar på Madrids gator, med krav på premiärminister Pedro Sánchez avgång. Protesterna anordnas av de borgerliga oppositionspartierna.

– Man kallar honom förrädare. Det är en ny nivå i konflikten, säger SVT:s utrikesreporter Christoffer Wendick på plats i Madrid.

Oppositionen kräver den socialdemokratiske Pedro Sánchez avgång efter att han förhandlat med separatister i regionen Katalonien, skriver AP. Man menar att Pedro Sánchez viker sig för de som vill se ett självständigt Katalonien, och man vill se ett nyval.

Tidigare i veckan blev högerpartierna upprörda när regeringen hade utsett en medlare som skulle vara med under diskussioner mellan partierna.

– Man uppfattar det som att Sánchez passerat en röd linje, gjort något förbjudet. Att han har gått självständighetskatalanerna till mötes, säger Christoffer Wendick.

Sánchez regering avslutade förhandlingarna i fredags, när vice presidenten Carmen Calvo meddelade att separatisterna vägrade släppa sitt krav på en självständighetsomröstning.

– De som demonstrerar ser de katalanska separatisterna som extremister. Man tycker att Pedro Sánchez sanktionerar extremism genom att diskutera med dem, säger Christoffer Wendick.

Lugnt men upprört

Även om det var tusentals människor på plats var demonstrationen lugn, upplevde Christoffer Wendick.

– Folk är uppenbart upprörda. De tycker att han säljer ut den spanska enigheten för att få behålla makten. Jag träffade anhängare till hans eget parti bland demonstranterna också, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.