20.000 personer samlades för att hylla Erdogan och demonstrera mot kuppförsöket i Turkiet i centrala Köln på söndagen. Foto: Konstantin PetrovVisa alla (6)
Visa alla (6)

Tusentals Erdogan-supportrar manifesterade i Köln

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagseftermiddagen samlades 20.000 Recep Tayyip Erdogan-supportrar i staden Köln i Tyskland för att demonstrera, uppger Spiegel Online. Detta efter det misslyckade kuppförsöket i Turkiet. Många motdemonstrationer hölls också på andra platser i staden.

Demonstrationen började klockan 15 under söndagseftermiddagen i centrala Köln. 2.700 poliser fanns på plats och de är förberedda med bland annat vattenkanoner. Polischefen Jürgen Mathies gick under eftermiddagen ut med att det är relativt lugnt i staden.

– Jag vill tydligt understryka att vi kommer ingripa mot alla sorters våldshandlingar snabbt, beslutsamt och kraftfullt, sade Kölns polischef Jürgen Mathies, enligt AFP.

En motdemonstration stoppades

Flera mindre motdemonstrationer hölls i staden, bland annat av en grupp med budskapet ”stoppa Erdogan”. Under eftermiddagen rapporterades det om vissa mindre incidenter i staden.

En högerextrem grupp ville genomföra en motdemonstration, som stoppades av polisen. Flera deltagare var beväpnade. Senare försökte 50 personer genomföra en protest trots förbudet och det blev stökigt på platsen. Polisen grep in och lyckades blockera dem och avhyste dem sedan, skriver Kölner Stadt-Anzeiger.

Ett hundratal motdemonstranter från höger- och vänsterkanten ska även ha börjat bråka med varandra på Kölns tågstation så polisen tvingades ingripa, rapporterar Spiegel Online. En högerextremist ska även ha attackerat en journalist.

Erdogans tal förbjöds

Demonstrationens arrangörer, den Europeisk-Turkiska demokratiska unionen EUTD, ville sända ett tal av presidenten Recep Tayyip Erdoğan från Turkiet på en stor skärm, vilket en domstol i Tyskland dock förbjöd.

”Oacceptabelt” löd uttalandet från Ibrahim Kalin, talesman för den turkiska presidenten.

– Vi är nyfikna på den verkliga orsaken till att tyska myndigheter och den konstitutionella domstolen förbjöd president Erdogans meddelande och vi hoppas att tyska myndigheter kommer med en tillfredställande förklaring, fortsatte han.

Tyskland är det land där det bor flest turkar utanför Turkiet. Ungefär en och en halv miljon personer som bor i Tyskland får rösta i turkiska val och det bor cirka tre miljoner människor med turkisk bakgrund i landet.

Oro för en ökad konflikt i Tyskland

Det finns en oro i landet att den nuvarande konflikten i Turkiet kommer att blossa upp även i Tyskland. Utrikesministern Frank-Walter Steinmeier har gått och sagt att det inte finns ”någon plats” för någon sida att ”föra in de inrikespolitiska spänningarna från Turkiet till oss i Tyskland och skrämma människor med en annan politisk övertygelse.”

  • Vid 22-tiden fredagen den 15 juli startade den turkiska militären ett försök till statskupp och tog kontroll över strategiska platser i Istanbul och Ankara.
  • Kuppförsöket misslyckades och slogs ned av regeringen och president Recep Tayyip Erdogan återtog kontrollen över landet. Tusentals turkar har gått ut på gatorna och visat regeringen sitt stöd.
  • Efter kuppförsöket har omfattande utrensningar inom militären, polisen, rättsväsendet och utbildningssystemet gjorts. De anklagas för att stödja den muslimske ledaren Fethullah Gülen som är bosatt i USA, och som tidigare var allierad med Erdogan.
  • Undantagstillstånd har utlysts. Det ger presidenten och regering ökade befogenheter utan att höra parlamentet.
  • Uppemot 19 000 människor har frihetsberövats och ytterligare tusentals blivit avskedade. Totalt beräknas omkring 60 000 statligt anställda – domare, lärare, poliser och andra tjänstemän – antingen ha gripits eller fått sparken.
  • I lördags sade Erdogan i en tv-intervju att han vill göra flera grundlagsändringar efter det misslyckade kuppförsöket för drygt två veckor sedan.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Oroligheter i Turkiet

Mer i ämnet