Flyktingar vid ett flyktingläger i området Idomeni vid gränsen mellan Grekland och Makedonien. Foto: TT

Tusentals fast vid makedonsk gräns

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals migranter har fastnat vid Greklands gräns mot Makedonien efter att de makedonska myndigheterna infört ett tak på högst 580 migranter per dag som får resa in i landet.

Samma begränsning har införts i Serbien, Kroatien och Slovenien, som ligger efter varandra på vägen upp mot Österrike och Tyskland. Uppskattningsvis 6.500 migranter finns nu i det grekiska flyktinglägret Idomeni, dimensionerat för 1.500 personer, vid den grekisk-makedonska gränsen. Nyligen har Österrike infört ett dagligt inresetak på 3.200 migranter, och högst 80 som får söka asyl.

Greklands regering räknar med att 22.000 migranter är fast i landet på sin väg mot andra EU-länder, och att siffran kommer att stiga till 50.000-70.000 under nästa månad.

#flykt

Merkel: Ingen plan B

Tysklands förbundskansler Angela Merkel sade i en intervju med tyska ARD att Europa inte kan ”tillåta att Grekland kastas in i kaos”.

I intervjun sade hon också att hon inte har någon ”plan B” för att bemästra flyktingsituationen. Hon kommer inte att ändra kurs. Dessutom avvisade hon ännu en gång förslaget att, som Österrike, sätta en övre gräns för antalet flyktingar som Tyskland är berett att ta emot.

Förbundskanslern befinner sig i ett pressat politiskt läge med bland annat vikande popularitetssiffror. Den 13 mars genomförs tre viktiga delstatsval: i Rheinland-Pfalz, Baden-Würtemberg och Sachsen-Anhalt.

Redan i slutet av denna vecka är det dessutom EU-toppmöte med stats- och regeringscheferna och Turkiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet