Foto: SVT

Tusentals kongoleser fast mellan Angola och Kongo-Kinshasa

Publicerad

Hundratusentals människor har under den senaste månaden blivit tvingade att lämna sina liv, hem och tillhörigheter i Angola – efter att myndigheterna infört nya regler gällande diamantindustrin. De som drabbats värst är kongoleser som nu befinner sig i ett ingenmansland vid gränsstaden Kamako, mellan Angola och Kongo-Kinshasa.

På drygt en månad har över 300 000 människor tvingats tillbaka till Kongo-Kinshasa. De flesta gruvarbetare i jakt på diamanter. Diamanterna är Angolas andra största industri, efter oljan.

– Myndigheterna i Angola har bestämt sig för att omstrukturera och reformera gruvsektorn. För att göra detta tar de kontroll över området och de som jobbar, både lagligt och olagligt, i minorna, säger Essoh Essis, chef vid Monusco, FN:s fredsbevarande styrkor i Kongo-Kinshasa.

Enligt Angola har de som lämnat landet gjort det på eget bevåg – men det är flera som vittnar om övervåld när polisen slog till.

– Vi har fått in rapporter om att det har använts våld och sexuella övergrepp mot de kongoleser man utvisat. Några har också dödats, säger Essoh Essis.

Flera döda och skadade

Enligt uppgift är det minst sex personer som har dödats, skriver Reuters, men det är anklagelser som säkerhetsstyrkorna i Angola slår ifrån sig.

Tiotusentals människor är nu fast i gränsstaden Kamako. Många hann knappt samla ihop sina ägodelar eller ens lokalisera sina familjemedlemmar. Och nu har man tagit skydd i kyrkor och gamla lokaler, medan många andra förblir utan tak. 

– Jag vet inte var min man är. Och vi sover utomhus. Myggorna biter min dotter hela natten. Vad ska vi göra? Hur ska vi klara oss?, säger Tina, som flytt med sitt barn, till SVT Nyheter.

Varnar för humanitär kris

Angola är världens femte största producent av diamanter och utvisningarna handlar om att i stället locka till sig fler privata aktörer, enligt Reuters.

Många av de kongoleser som tills nyligen befann sig i Angola har antingen varit ekonomiska migranter, eller flytt våldsamheterna som bröt ut för ett par år sedan i Kasaïregionen – dit de nu tvingas återvända tillbaka till. 

FN har fördömt utvisningarna och Internationella rödakorskommittén, ICRC, varnar för bristen på husrum, medicin och mat samt risken för att allvarliga sjukdomar kan börja sprida sig. 

– Genom att utvisa en sådan enorm mängd människor på sådan kort tid har Angola utsatt tiotusentals familjer för risk, sade Ravina Shamdasan, FN:s talesperson för mänskliga rättigheter, i slutet av oktober. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.