Tusentals marcherar genom Bucharest mot förslaget om fångamnesti. Foto: TT

Tusentals rumäner i protest mot att fångar släpps fria

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals människor demonstrerade under söndagen i Rumänien i protest mot att regeringen planerar att benåda tusentals fångar som ett sätt att komma tillrätta med överbeläggningen i landets fängelser.

Uppskattningsvis 10.000 människor slöt samman på Universitetstorget i Rumäniens huvudstad Bukarest, och bröt sedan igenom polisens avspärrningar för att marschera mot regeringskvarteren, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Tusentals ska också ha demonstrerat i staden Cluj i landets västra delar och i staden Iasi i norr.

”Vi kräver demokrati, med tjuvar i fängelse”

”Vi kräver demokrati, med tjuvar i fängelse”, ropade demonstranterna – vissa av dem i pensionsåldern, andra med barn sittandes på axlarna – och kallade det styrande socialdemokratiska partiet för ”Den röda pesten”.

Protesterna kommer efter att Rumäniens premiärminister Sorin Grindeanu vill utfärda en undantagsförordning för att benåda tusentals fångar, som ett sätt att minska trycket på landet fängelser.

”Gagnar korruptionsdömda”

Kritiker menar att det i själva verket skulle innebära att gagna tidigare politiker och tjänstemän som dömts för korruption. Man menar också att förslaget först borde debatteras i parlamentet.

Justitiedepartementet offentliggjorde i onsdags ett utkast av planen som kritiserades av landets främsta åklagare, domare och politiska opposition.

Gäller straff under fem år

Som förslaget är utformat skulle det först och främst påverka de med domar kortare än fem år, undantaget brottslingar dömda för sexual-, vålds- och korruptionsbrott. Dömda över 60, gravida kvinnor och interner med unga barn skulle få sina straff halverade, oavsett vilket brott de avtjänar sitt straff för.

Enligt landets fängelseväsen kan det leda till att omkring 3.700 fångar släpps fria. Enligt regeringen innebär det att 2.500 släpps fria.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.