Foto: TYRONE SIU/Reuters

Tusentals samlas i Hongkong trots Kinavarning

Uppdaterad
Publicerad

Tiotusentals demonstranter i Hongkong har skapat trafikkaos när de för nionde veckan i rad protesterar mot den demokratiska utvecklingen i regionen. Enligt nyhetsbyrån AP ska polisen ha använt tårgas efter att en grupp demonstranter vandaliserat en polisstation.

I tusental efter tusental anlände demonstranterna till en park i Hongkong där de i sakta mak påbörjade sin protest.

Demonstrationerna startade i en protest mot ett kritiserat lagförslag om att brottsmisstänkta skulle kunna utlämnas till Fastlandskina, men har kommit att utvecklas till en bredare rörelse med krav på demokratiska reformer.

”En fredlig protest”

Under en halvtimme blockerade en del av proteströrelsen en av Hongkongs huvudtunnlar vilket orsakade ett stort trafikkaos i regionen. Affärer och hotell slog igen dörrarna när demonstrationståget, till största del klätt i svart, tågade genom Hongkongs shoppingkvarter Tsim Sha Tsui och satte upp vägbarriärer.

Demonstranterna har organiserat sig via Facebook och Instagram bland annat, säger den digitale marknadsföraren Gary.

-Vi vill att det här ska vara en fredlig protest. Vi har bett alla att undvika våld i hopp om att polisen inte ska slå tillbaka, säger 25-åringen.

Arrangörerna av protesten uppger att runt 120 000 demonstrerat under lördagen. Polisen har ännu inte uppgett någon siffra.

Hålls demonstration för polisen

På andra sidan Hongkong samlades tusentals demonstranter, klädda i mestadels till vitt, i en annan sorts protest. De gav sitt stöd till Hongkongs poliskår och flera viftade med kinesiska flaggan.

Den Kinavänlige parlamentsledamoten Junius Ho togs emot med rungande applåder när han steg upp för att tala till folkmassan.

-Vi är Hongkongs riktiga folk, inte som de där svartklädda gangstrarna. Vi behöver inte en så kallad ”HK-revolution”. Vi behöver bara göra vårt bästa, det är nog, sade han under sitt tal.

Använde tårgas

Enligt AP ska ett antal Hongkongdemonstranter ha kastat tegelstenar och sprejat färg mot en polisstation. En eld ska också ha startats utanför stationen. Polisen svarade med att använda tårgas mot demonstranterna.

Under veckan har över 40 personer anklagats för upplopp, vilket kan ge tio års fängelse. Polis har också använt tårgas och gummikulor vid ett flertal tidigare tillfällen och demonstranterna anklagar polisen för övervåld. De kräver även att de som gripits ska släppas.

I ett uttalande under lördagen har polisen å sin sida uppmanat Honkongborna att hålla sig undan demonstrationsområdet, och sagt till demonstranterna att ”sluta upp med sina olagliga handlingar”.

Nya protester är planerade under söndagen och en masstrejk har utlysts till på måndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.