Demonstranter drabbar samman med polis i London. Foto: Scanpix

Tusentals i protest mot höjda skolavgifter

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals studenter demonstrerar i dag på Londons gator mot höjda universitetsavgifter och sänkta studielån.

– De senaste tidens förändringar begränsar tillgången till utbildning för nya studenter och reser hinder för de som redan studerar, säger Liam Burns, ordförande i studentorganisationen NUS, till BBC.

För två år sedan skakades London och andra städer i Storbritannien av våldsamma studentupplopp och demonstrationer. Över 50 000 studenter deltog och hundratals poliser var ute på gatorna. Då handlade det om de kraftiga höjningarna av terminsavgifter till landets universitet.

– Jag minns hur otroligt passionerade vi var. Det var en otrolig känsla, säger Liam Burns, ordförande i studentorganisationen NUS till SVT.

För två år sedan var han drivande i kampen mot de höjda studentavgifterna. De kraftiga protesterna spred sig över hela landet och studenter enades i enorma demonstrationer som i vissa fall urartade till våldsamma protester.

Universitetsavgiften låg då på max 3.000 pund per år, motsvarande drygt 35.000 svenska kronor. Men avgifterna per läsår höjdes till som mest 9.000 pund per år, nästan 100.000 kronor. Nu i höst infördes de nya avgifterna för första gången och många oroar sig för att de som har det sämre ställt nu inte kommer kunna plugga vidare.

En kommun delar ut stipendier

Men det finns en kommun i landet som valt en helt egen väg för att hantera höjningen. Southwark, som ligger strax utanför London, delar ut stipendium till dom fattigaste familjerna i området. Medelinkomsten i Souhwark ligger på motsvarande 14.000 kronor i månaden.

– Vi såg ett behov av det här och det har verkligen blivit uppskattat, eftersom det är något praktiskt. Unga människor i hela landet är oroade över hur de ska kunna plugga vidare. När familjen är fattig är det ett svårt val att fatta, säger Dora Dixon-Fyle, kommunalråd i Southwark.

I år har åtta studenter i kommunen fått stipendiet. Alla får hela avgiften till sin universitetsutbildning betald. Även om kommunen bara kan hjälpa en bråkdel av alla som skulle behöva hjälp så hoppas man att fler ska inspireras.

Hur antagningarna till landets universitet kommer att påverkas av höjningarna återstår att se. Under tiden fortsätter studentorganisationerna att demonstrera.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.