Kang Bashi var tänkt att rymma en miljon människor. Nu bor fyrtiotusen här. Foto: SVT

TV: På plats i kinesisk spökstad

Uppdaterad
Publicerad

Kinas tillväxt bromsade in under förra året och det finns områden och städer i Kina som tappat farten mer än andra. I provinsen Inre Mongoliet finns en av Kinas så kallade spökstäder.

Tomt vid den stora entrén framför det nybyggda museet och vid sportanläggningen inne i staden likaså. Nybyggda höghus står som tomma kulisser. Här skulle bo en miljon människor var det tänkt. Och här byggdes och byggdes tills det plötsligt blev stopp.

En timslång flygtur norrut från Peking tar oss till Ordos i provinsen Inre Mongoliet. Vår guide Bai Yukuan visar oss den nyanlagda staden Kang Bashi strax utanför. Det var Kang Bashi som skulle rymma en miljon människor. Men byggena har stoppats och i verkligheten bor här några tiotusentals idag. De vi möter är förlorare, även vår guide, herr Bai Yukuan.

Han visar oss den byggnadssatsning som han själv var en del av, tills det blev stopp. Pekar på några betongskelett.

– Där skulle bli en utställningslokal, och där borta flera kontorsbyggnader.

Bai Yukuan arbetade i ett byggnadsföretag som hade planerat att satsa fem miljarder kronor här. Det blev aldrig av. Men förlusten för företaget blev ändå stor, 200 miljoner kr så här långt.

Invånare uppmanades låna ut pengar

Det var Kinas enorma expansion i kombination med stora fyndigheter av kol som gjorde att ekonomin i provinsen sköt fart. Och med den ett expansivt byggande av bostäder. För ett par år sedan var boomen över. Kina redovisar visserligen fortfarande tillväxtsiffror som europeiska politiker kunde drömma om men bromsar likväl.

I Inre Mongoliet har byggandet stoppats, priserna fallit och lägenheterna i Kang Bashi ses inte längre som lockande investeringsobjekt. Stillastående kranar över halvfärdiga bostadskomplex och skogar av höghus med lägenheter vars priser rasat men ändå ingen vill köpa. 

På en liten restaurang, vid grytorna i köket hittar vi Li Fengyuan, en förlorare även hon när fastighetsbubblan plötsligt sprack.

– Jag lånade ut pengar, säger Li Fengyuan, mer än en miljon yuan och nu får jag inte pengarna tillbaka.

Men hur kan detta vara möjligt, att hon lånat ut och nu förlorat en miljon yuan, eller kronor, värdet i stort sett detsamma? Förklaringen är densamma för för Li Fengyuan som för många, många, andra som gjort likadant.

”Nu får vi ingenting tillbaka”

Li Fengyuan och hennes familj tvingades bort från mark där det skulle byggas nya bostäder och familjen fick ekonomisk kompensation för det. Pengarna har de sedan lånat ut via mäklare. De skulle plöjas ner i byggbranschen och ge en rejäl avkastning, högt över bankräntan som är låg i Kina.

Det blev inte så. Luften har gått ur bostadsbubblan. Hos konkursmässiga byggare med halvfärdiga eller tomma hus finns inga pengar att betala tillbaka.

– Det är så många här i vårt område, kanske åtta-nio av tio familjer som lånat ut pengar, från några hundra tusen till kanske sju-åtta hundra tusen yuan, säger Wu Yun som befinner sig i samma besvärliga läge som Li Fengyuan.

Och hon lägger till.

– Marken som vi odlade tog de ifrån oss. Vi fick pengar, uppmuntrades av myndigheterna att låna ut och nu får vi ingenting tillbaka.

– Vi sätter våra förhoppningar till provinsregeringen och hoppas att den kan hjälpa oss. Vi bönder har ingenting nu, varken mark eller inga pengar, ingenting.

En av flera spökstäder

Bai Yukuan ger sin förklaring till det som hänt.

– Det är ju provinsregeringen som kontrollerar allting här, säger han. De godkände alla byggen och folk bara följde efter, blev som blinda i tron att de skulle tjäna pengar. Om man tänkt efter och kanske undersökt saken lite bättre så hade det nog stått klart att den här staden inte alls hade behov av alla dessa bostäder.

Kina genomgår världens snabbaste urbanisering. Flera hundra miljoner människor förväntas söka sig till stora städer under det närmaste decenniet. Men i takt med att ekonomin bromsar rapporteras samtidigt om spökstäder liknande Kang Bashi från ett tiotal områden i Kina.

Behovet av bostäder kommer tveklöst att öka och satsningar på infrastruktur är ett vanligt sätt att skapa sysselsättning och hålla ekonomin igång. Men frågan är om Kang Bashi i Inre Mongoliet någonsin infriar förväntningarna och blir en miljonstad?

Här finns idag en vacker, nybyggd stad med halvfärdiga eller färdigbyggda men mestadels tomma fastigheter. Här finns enorma skulder, och många förlorare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.